Poola koolid Leedus valmistuvad streigiks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poola lipp.
Poola lipp. Foto: SCANPIX

Leedus asuvad poolakeelsed koolid valmistuvad üldstreigiks, kuna nende väitel jätkavad asukohamaa võimud nende diskrimineerimist.

Protest on kavandatud kolmapäevaks ning selle lõpu kuupäeva pole kindlaks määratud. Korraldajate sõnul on tegemist radikaalse sammuga, mis tuli astuda, kuna Leedu võimud ei vastanud nende palvetele.

Streigi korraldajad pole rahul Leedus 2011. aastal läbi viidud reformiga, mis ei tee vahet leedu- ja poolakeelsete koolide keeleeksamite tulemustel. Lisaks kohustati otsusega poolakeelseid koole andma täiendavaid leedu keele tunde 800 tunni ulatuses.

Seaduse järgi peavad kõik koolilõpetajad, sõltumata sellest, kas nad õppisid leedu keeles või mõnes muus keeles – näiteks on riigis ka vene- ja valgevenekeelseid koole –, tegema ühtset leedu keele ja kirjanduse eksamit. Enne reformi toimus leedu keele eksam leedu ja muukeelsete koolide jaoks eraldi.

Kokku on Leedu üle 90 poolakeelse kooli, kus õpib umbes 12 000 õpilast. Leedu elanikkonnast moodustavad poolakad 6,5 protsenti, millega nad on suurim rahvusvähemus lõunapoolseimas Balti riigis.

Leedu haridusministeerium on kavandatava streigi hukka mõistnud, märkides, et kõik erimeeldused tuleks lahendada läbirääkimiste teel.  

Tüli taustaks on Poola ja Leedu erimeelsuste allikaks olev vähemusrahvuste küsimus. Varssavi on Vilniust süüdistanud Leedus elava poola vähemuse diskrimineerimises, Leedu võimud süüdistavad Varssavit aga valeinformatsiooni levitamises.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles