CIA eksjuht: Al-Qaeda võitlejad võiks sõdida Islamiriigi vastu

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
David Petraeus
David Petraeus Foto: SCANPIX

USA Luure Keskagentuuri (CIA) eksjuhi ja neljatärnikindrali David Petraeusi arvates võiks äärmusrühmituse Al-Qaeda võitlejad panna sõdima uue äärmusrühmituse Islamiriik vastu.

Petraeus andis uudistekanalile CNN intervjuu, milles tõdes, et USA võimud ja sõjaväejuhid peaksid kaaluma koostööd Al-Qaeda Süüria haru Al-Nusra osade liikmetega.

Kindral täpsustuse kohaselt ei poolda ta seda, et USA riigina hakkaks tegema Al-Nusraga kui terroristliku organisatsiooniga ametlikku koostööd.

Petraeuse andmetel on osa Al-Nusra liikmetest lihtsalt opportunistid ja ei ole selle organisatsiooniga liitunud ideoloogilisel põhjusel.

Need isikud võiksid liituda Süüria mõõduka opositsiooniga, et samas võidelda ka Süüria presidendi Bashar al-Assadile alluvate üksuste vastu.

USA kindral on veendunud, et neid võitlejaid saaks edukalt kasutada võitlusest Islamiriigiga, kuid selleks peab olema kindel plaan ja tegevuskava.

Petraeus sai tuntuks kui juhtis 2007. aastal Iraagis USA väeüksusi. Kindralil õnnestus siis mõjutada sunniitidest võitlejaid loobuma koostööst Al-Qaedaga ja tegema koostööd USA üksustega.

Petraeus lahkus 2012. aastal CIA juhi kohalt pärast seda, kui ta abieluväline suhe ilmsiks tuli.

Kindrali nägemust on USAs juba kritiseeritud, sest olevat irooniline, kui USA võitleks Islamiriigi vastu koos võitlejatega, kel on seos Al-Qaedaga.

Just Al-Qaeda on USAs 11. septembril 2001 toime pandud terrorirünnakute taga. Pärast seda käivitas USA terrorismivastase sõja, mis põhimõtteliselt kestab seni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles