Rootsi ja Venemaa vahel lahvatas Marc Chagalli tõttu diplomaatiline kriis

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marc Chagalli üks teostest Brüsseli näitusel
Marc Chagalli üks teostest Brüsseli näitusel Foto: SCANPIX

Rootsi ja Venemaa vahel tekkis diplomaatline kriis, kuna Venemaa keeldus laenamast Rootsile näituse jaoks kunstiteoseid.

Rootsi esitas Venemaale palve saada Stockholmis avatavale näitusele vene-juudi soost Prantsuse kunstniku, sürrealist Marc Chagalli maale, edastab AFP.

Millesgårdeni kunstigalerii tahtis näituse avada järgmisel nädalal, kuid see jääb bürokraatia ja poliitika tõttu avamata.

Venemaa kultuuriministeerium tühistas maalide Rootsile laenuks andmise viimasel hetkel.

«Meie kolleegid Peterburi muuseumis, kust oleksime saanud laenata Marc Chagalli teoseid, on sama kurvad kui meie,» teatas kuraator Onita Wass Millesgårdeni leheküljel.

Rootsi galerii tahtis välja panna 50 Chagalli ja ta kaasaegsete vene kunstnike teost.

Wassi teatel on varem nende koostöö Peterburi muuseumiga sujunud probleemideta, kuid sel korral sekkus mitmel korral Venemaa kultuuriministeerium, takistades lõpuks teoste saamist.

Ministeerium teatas Rootsi galeriile, et nende pakutavad garantiid ei ole maalide laenamiseks piisavad.

Poliitikaasjatundjate sõnul on see juhtum pigem poliitiline, sest Rootsi on kritiseerinud Ida-Ukrainas toimuvat ja peab Venemaad olukorras süüdlaseks.

Augustis saatis Venemaa välja Rootsi diplomaadi, keda kahtlustati luuretegevuses. Enne seda oli astunud Rootsi vastava sammu.

Venemaa kunstiekspertide sõnul on oht, et Chagalli väärtuslikud maalid lähevad kaduma, kui neid välismaale laenatakse.

Möödunud aastal langetas Haagi alaline vahekohus otsuse, et Venemaa peab maksma naftafirma Jukos endistele omanikele umbes 37 miljardit eurot kompensatsiooni.

Venemaa välisministri Sergei Lavrovi teatel külmutasid Belgia ja Prantsusmaa sel suvel Jukose kompensatsioonide põhjendusega Venemaa saatkondadele kuuluvaid varasid.

Wikipedia: Marc Chagall (7. juuli 1887 – 28. märts 1985) oli vene-juudi soost Valgevenes Loznas sündinud Prantsuse kunstnik.

Alates 1910. aastast elas ta Prantsusmaal, vahepeal (1914–1922) Venemaal, aastatel 1941–1947 USAs ja siis uuesti Prantsusmaal, kus ta 1985. aastal suri.

Chagalli loomingut on mõjutanud fovism ja kubism.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles