Pildid: pere kaotanud süürlane Abdullah Kurdi jõudis Kobanesse tagasi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Süürlane Abdullah Kurdi kaotas oma naise ja kaks väikest poega, kui nad tahtsid pääseda Türgist Kreekasse ja sealt edasi Kanadasse.

Maailma meedias levisid esmalt fotod Türgis Bodrumi rannalt leitud kolmeaastasest Aylan Kurdist, hiljem selgus et hukkusid ka ta ema, 37-aastane Rehan Kurdi ja nelja-aastane vend Galib Kurdi, edastab AFP.  

Perest jäi ainsana ellu pereisa, kes viis naise ja lapsed tagasi Põhja-Süüriasse Kobanesse, kus ta nad mattis.

Kobanest ja Kurdi pere majast ei ole pikalt kestnud kodusõja tõttu enam eriti midagi järgi.

Kurdi pere läks Kobanest Damaskusesse, sealt edasi Aleposse, kust liiguti Türki. Pere oli mõnda aega Türgis, enne kui langetas otsuse minna edasi Kreekasse.

Osa Kurdi perekonnast elab ikka peaaegu üsna elamiskõlbmatus Kobanes, kuna kurdi üksused on Islamiriigiga võideldes osa linnast oma valdusse saanud ja seal on mõnevõrra ohutumaks muutunud.

Abdullah Kurdi läks tagasi oma endisesse majja, milles on näha lahingutegevuse jälgi. Seal oli alles osa nende asju, kuid ka laste mängusajad, mis mehele pisarad silma tõid.

Abdullah Kurdi vend Mohamed Kurdi elab Saksamaal ja tema andmetel tappis Islamiriik 2014. aasta sügisel  Kobanes nende pere 20 – 30 liiget.

Abdullah Kurdi elas perega alguses Damaskuses, kuid nad põgenesid kodusõja eest Kobanesse. Mees töötas Türgis ja selle tõttu said nad lihtsalt sellesse riiki põgeneda, kui Süürias enam elada ei olnud võimalik.

USA õhurünnakud aitasid kaasa sellele, et Kobane vabanes selle aasta jaanuaris Islamiriigi haardest.

Abdullah Kurdi õde Tima Kurdi, kes elab Kanadas, loodab tuua venna enda juurde elama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles