Livni: Gaza flotill oli Türgi provokatsioon

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iisraeli mereväelased reisilaeva Mavi Marmara pardal. See alus, mis üritas murda mereblokaadi ja pääseda Gaza sektorisse, on islami heategevusorganisatsiooni İnsani Yardım Vakfı lipulaev.
Iisraeli mereväelased reisilaeva Mavi Marmara pardal. See alus, mis üritas murda mereblokaadi ja pääseda Gaza sektorisse, on islami heategevusorganisatsiooni İnsani Yardım Vakfı lipulaev. Foto: AFP/SCANPIX

Iisraeli opositsioonijuht Tzipi Livni nimetas abilaevastiku saatmist suletud Gaza sektorisse Türgi provokatsiooniks.

Intsident leidis aset 31. mail, mil Iisraeli sõjaväelased tapsid mereblokaadi murda üritanud Türgi reisilaeval üheksa türklasest aktivisti. Juudiriik kinnitab, et eriüksuslased tegutsesid enesekaitseks ja vastavuses rahvusvaheliste seadustega, kuid Ankara süüdistab Iisraeli riiklikus terroris ning nõuab Iisaelilt vabandamist ja kompensatsiooni, vahendas BBC.

Endine välisminister ja asepeaminister Livni süüdistas Türgit poliitilise vaakumi ärakasutamises, millest lõikab kasu Gaza sektorit kontrolliv Palestiina islamistlik äärmusrühmitus Hamas.

ÜRO raportööride sõnul on neid kindlaid tõendeid sellest, et haarangu käigus panid Iisraeli eriüksused toime tapmisi ning piinasid Gazasse teel olnud Palestiina toetajaid. Ka on ÜRO Iisraelile ette heitnud rahvusvaheliste inimõigus- ja humanitaarseaduste rikkumist ning asjaolu, et Iisraeli mereblokaad oli ebaseaduslik, kuna suletud Gaza sektoris valitses humanitaarkriis.

Iisrael on süüdistused tagasi lükanud, nimetades ülevaadet ühepoolseks. Ka tuletas juudiriik meelde, et juurdlus intsidendi asjaolude selgitamiseks veel käib ning pühapäeval tegi Iisrael abilaeva Mavi Marmara pardal olnud inimestele ettepaneku anda juhtunu kohta tunnistusi. Türgi hinnangul pole Iisraeli uurimised aga adekvaatsed ning ka laeva pardal olnud Palestiina toetajad on koostööst Iisraeli võimudega keeldunud.

Haarang tõi kaasa rahvusvahelise pahameele, mille järel otsustas Iisrael leevendada Gaza blokaadi. Kuigi Iisrael lubab 1,5 miljoni elanikuga Gazasse rohkem toiduaineid, pole riik leevendanud õhu- ja mereblokaadi, mistõttu on seal elavate inimeste liikumine piiratud. Endiselt kehtib ka ekspordikeel ning ärilisel eemärgil ei tohi sisse vedada ehitusmaterjale, millest 2008. aasta detsembris puhkenud lühiajalises sõjas kannatanud piirkond kõige rohkem puudust tunneb. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles