Helsingi kortermajas rippus eestlastevastane üleskutse

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üleskutsel olid kõrvuti NSVLi vapp (pildil) ja Eesti trikoloor
Üleskutsel olid kõrvuti NSVLi vapp (pildil) ja Eesti trikoloor Foto: Wikimedia

Helsingis Vesalas pandi umbes nädal tagasi ühe korrusmaja trepikotta üles rassistlik teade, mis tõenäoliselt oli suunatud majas elavate eestlaste vastu.

Maja asub Kontula põiktänavas (Kontulankuja) ja see on linnale kuuluv üürimaja, kirjutab Helsingin Sanomat. Majaelanikud võtsid sildi kiiresti maha, kuid pahameelt jõudis see siiski juba tekitada.

«Minge sinna tagasi, kust tulite! Me pole tasunud makse selleks, et teid elatada. Suur osa teist on siin «porod»!» Rohkete hüüumärkidega kaunistatud teatel oli NSVLi vapp ja Eesti trikoloor ning Soome vapilt tuttav lõvi.

Helsingi Ida politseipiirkond pole kõnealusest teatest midagi kuulnud.

«Umbes aasta tagasi levitati Vuosaaris rassistlikke teateid, kuid mulle tundub, et neid tuleb siin ette väga harva,» ütles ülemkonstaabel Pentti Tarvonen.

«Kui mingit gruppi kutsutakse üles koju naasma, siis ei saa sellesse tingimata suhtuda kui rahvusrühma vastu suunatud agitatsiooni. Kedagi ju otseselt ei halvustata, ka ei kutsuta teisi inimesi üles kedagi ründama,» avaldas Tarvonen arvamus.

Ülemkonstaabli sõnul pole politseinikud viimasel ajal puutunud Ida-Helsingis rassismiga varasemast enam kokku. Ka pole pikka aega leidnud aset immigrantide ja skinheadide vahelisi arvete klaarimisi.

«Mõnikord on restoranides või nende ees leidnud aset näiteks soomlaste ja eestlaste vahelisi kaklusi, kuid nende põhjusteks pole meie andmetel rassism küll olnud. Pigem on olnud
tegemist tüüpiliste baarikaklustega.»

Aeg-ajalt on Ida-Helsingi söögikohtades läinud vastamisi ka eestlased ja venelased, meenutas Tarvonen.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles