Nord-Osti pantvangidraama ohvreid mälestas pooltuhat inimest

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mees tegemas ristimärki Dubrovka pantvangidraama ohvrite piltide juures.
Mees tegemas ristimärki Dubrovka pantvangidraama ohvrite piltide juures. Foto: SCANPIX

Umbes 500 inimest kogunes täna Moskva Dubrovka teatrisse mälestama 2002. aastal vähemalt 129 pantvangi elu nõudnud vastasseisu ohvreid, kirjutab Raadio Vaba Euroopa veebileht.


2002. aasta 23. oktoobril tungis muusikali «Nord-Ost» ajal teatrisse 40-50 tšetšeeni mässulist. Nad võtsid pantvangi 900 inimest.

26. oktoobril alustasid Vene julgeolekujõud rünnakut teatrile. Selle käigus hukkusid kõik mässulised ja ka vähemalt 129 pantvangi. Ka suurema osa pantvangistatute elud jäid neid vabastama saadetud julgeolekujõudude hingele, sest nood pumpasid majja mässuliste neutraliseerimiseks mürgist gaasi.

Täna asetasid mälestusüritusel osalejad pantvangidraama mälestustahvlile ja teatri treppidele lilli. Pärast leinaminutit loeti ette hukkunute nimed. Nende mälestuseks peeti ka jumalateenistus.

«Need on minu jaoks uskumatult piinarikkad päevad, sest ma kaotasin sel väljakul nende ürituste ajal oma poja,» rääkis endisi Dubrovka pantvange ja nende perekondi ühendava valitsusvälise organisatsiooni Nord-Ost kaasesinaine Tatjana Karpova. «Minu poeg lebas peaaegu seitse tundi teatrihoone treppidel ning kõigi dokumentide andmeil ei saanud ta mingit meditsiinilist abi, mistõttu ta surigi.

Levada uurimiskeskuse selle kuu alguses läbi viidud küsitluse kohaselt arvas 52 protsenti vastanuist, et kõiki Dubrovka pantvangidraamat ümbritsenud fakte pole avalikustatud.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles