Soome immigratsiooniseadus jäi «memmepügalata»

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
82-aastane Irina Antonova koos Soome kodanikust tütrega Viiburi lähistel sõjaveteranide hooldekodus.
82-aastane Irina Antonova koos Soome kodanikust tütrega Viiburi lähistel sõjaveteranide hooldekodus. Foto: SCANPIX

Soome immigratsioonipoliitikat arutanud ekspertgrupi otsusel seadustesse «memmepügalat» ei lisandu ja lähisugulaste elamislubade taotlemistingimused ei muutu.

Kui muudatus oleks teoks tehtud, oleksid ametnikud saanud anda praegusest enam elamislube täisealiste Soome kodanike vanematele, vahendas Helsingin Sanomat Online.

Võimalik seadusemuudatus kerkis üles kevadel seoses egiptlanna Eveline Fadayeli ja venelanna Irina Antonova juhtumitega. Soome kodakondsus- ja migratsiooniamet ei andnud kummalegi naisele elamisluba, sest vanavanemad ei kuulu seaduse järgi tuumikpere hulka.

Immigratsiooniminister Arstrid Thors oli muudatuse toetajate hulgas, kuid valitsuses piisavalt palju poolehoidjaid ei leidunud.

«Rõhutan, et kehtiva seaduse muutmine siseministeeriumi juhiste järgi ei ole võimalik, kuna kohtupraktika on stabiliseerunud. Siseministeerium oleks võinud anda uued juhised vaid koos uue seadusega,» selgitas minister.

Thorsi sõnul oleks muudatus suurendanud taotluse arvu, kuid mitte oluliselt.

Praegu kehtiva seaduse järgi saavad elamisloa abikaasa, alaealised lapsed või alaealise lapse hooldaja. Mõnele muule sugulasele võib anda elamisloa juhul, kui osapooled kavatsevad jätkata varasemat ühtset ja tihedat pereelu või kui lähedane inimene on täiesti sõltuv Soomes elavast Soome kodanikust.

Täieliku sõltuvuse põhjendusega pole elamisloataotlusi peaaegu üldse heaks kiidetud.

Euroopa inimõiguste kohus (EIK) teatas augustis, et Fadayeli ei tohi riigist välja saata enne, kui kohus on tema juhtumi läbi vaadanud. Antonova lahkus Soomest Venemaale vabatahtlikult, kuid ka tema juhtum on EIKs arutamisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles