USA kindral: Venemaa on märgatavalt tõstnud õhutõrjevõimekust

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene Buk-M2 õhutõrjesüsteem
Vene Buk-M2 õhutõrjesüsteem Foto: SCANPIX

Venemaa on viimastel aastatel märgatavalt tõstnud oma õhutõrjevõimekust ja NATO õhuväejuhatuse ülem kindral Frank Gorenc nimetas seda murettekitavaks, kirjutab väljaanne väljaanne Breaking Defence.

Kindral Gorenci sõnul on NATO võrdluses Venemaaga kaotamas oma senist ülekaalu õhus, kirjutab väljaanne Breaking Defence. Selle põhjuseks pole kindrali sõnul mitte lennukid, mida Venemaa toodab, vaid Venemaa võimekus luua tsoone, mille õhuruum on väga hästi kaitstud maapinnal paiknevate õhutõrjerakettidega.

«Nad on [pärast Vene-Gruusia sõda] palju õppinud,» sõnas kindral Gorenc õhujõudude aastakonverentsil. «Nad on [tõstnud] kvaliteeti ja kvantiteeti.» Väljaanne märgib, et kindral peab peamiseks probleemiks Venemaa maismaaradareid ning õhutõrjerakette.

Kindral märkis, et Venemaa koondab tänapäevaseid pikamaa õhtutõrjesüsteeme kindlatesse piirkondadesse sellisel hulgal ja viisil, mis muudab vastaspoole lennukitel selles piirkonnas õhuruumi sisenemise äärmiselt raskeks. Ta tõi esile, et sellised tsoonid on praegu Kaliningradi oblast ja Krimm. Kindral nentis, et Kaliningradis asuvad Venemaa õhutõrjesüsteemid on võimelised tulistama alla sihtmärke NATO õhuruumis. Väljaanne toob esile, et kindral Gorenci varem öeldu kohaselt jääb kolmandik Poola õhuruumist Venemaa raketisüsteemide laskeulatusse.

«Ülemvõimuga õhus on kõik võimalik, ilma [ülemvõimuta õhus] pole miski võimalik,» sõnas kindral Gorenc.

Breaking Defence märgib, et pikemas perspektiiviks on probleemi jaoks lahendus töötada välja uusi tehnoloogiaid, mis on vastase omadest selgelt üle. Keskpikas perspektiivis on lahenduseks vargtehnoloogia, mida kasutavad lennukid jäävad Venemaa radaritele nähtamatuks. Nii on aastaks 2020 kavas paigutada kaks eskadrilli uusi hävitajaid F-35A Ühendkuningriiki Lakenheathi õhubaasi. Hiljuti saatis USA Euroopasse ka neli hävitajat F-22. Need hävitajad on praeguseks tagasi USAs, kuid kindral Gorenci sõnul on USA valmis neid vajadusel uuesti Euroopasse saatma.

Väljaanne nendib, et samas moodustavad suurema osa nii USA kui ka liitlaste lennukitest neljanda põlvkonna hävitajad, mis on radaritele nähtavad. Seetõttu ei sõltu nende ellujäämine mitte tehnoloogiast, vaid väljaõppest.

Kindral Gorenci sõnul kavatseb allianss pöörata väljaõppele suurt tähelepanu ning arendada nii taktikat, tehnoloogiat kui ka protseduure, mis on vajalikud väga hästi kaitstud piirkondade õhuruumi sisenemiseks.

Väljanne märgib, et taktika ja väljaõpe on olulised ka NATO enda baaside kaitsmisel. Kindral Gorenc eelistab keskenduda mitte üksikute suurte õhubaaside kindlustamisele, vaid luua võrgustiku paljudest väikestest, vaid hädavajalikuga varustatud õhubaasidest. See tähendab, et üksus saabub õhubaasi, viib operatsiooni kiirelt läbi ja lahkub enne, kui vastane seda ründab. Kindral Gorecki soovibki suurendada Venemaa naabruses sarnaste minimaalse infrastruktuuriga õhubaaside arvu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles