Obama kutsus kellapommi meisterdamises kahtlustatud moslemipoisi endale külla

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
14-aastane Ahmed Mohamed koos oma isaga.
14-aastane Ahmed Mohamed koos oma isaga. Foto: AFP/SCANPIX

Iseehitatud kellaga oma Texases asuvasse kooli suundunud ja seal pommikahtlusega arreteeritud 14-aastane Ahmed Mohamed on pälvinud palju tähelepanu: poisile on avaldanud toetust näiteks Hillary Clinton ja Mark Zuckerberg. 

Ahmedi kutsus endale külla ka president Barack Obama. «Lahe kell, Ahmed. Tahad selle tuua Valgesse Majja? Peaksime innustama rohkem lapsi sinu kombel teadust tegema. See teebki Ameerika vägevaks,» kirjutas president kolmapäeval Twitteris.

Posi kinnipidamine on tekitanud Ameerika avalikkuses ulatusliku skandaali: nii õpetajad kui politsei kahtlustasid teda üksnes sellepärast, et poiss on moslem. Tegelikult tahtis tehnikaentusiastist Ahmed näidata vaid esimesel koolipäeval oma värsket loomingut inseneriõpetajale esitleda.

Viimane soovitas kella kolleegidele mitte näidata ja poiss jättis riistapuu koolikotti. Keset tundi piuksuv seadeldis äratas aga inglise keele õpetaja tähelepanu, kes käskis selle ranitsast välja võtta. «Ta vaatas, et see näeb välja nagu pomm,» rääkis Ahmed kohalikule meediale.

Samal pärastlõunal kutsusid direktor ja keegi politseinik poisi eraldi ruumi, kus teda kuulati üle koos veel nelja mundrikandjaga. Politseinikud olid veendunud, et Ahmed tahtis ehitada pommi ja oli poisi ütluste suhtes skeptiline. Tema asjad otsiti läbi ja direktor ähvardas ta koolist välja visata. Seejärel viidi ta käeraudades majast välja ja saadeti noorte kinnipidamiskeskusesse.

Ahmedi isa Mohamed Elhassan Mohamedi sõnul langes tema poeg säärase kohtlemise ohvriks 11. septembri pärast ja kuna «ta nimi on Mohamed». Tema sõnul tahab poeg lihtsalt «leiutada inimkonna jaoks häid asju.»

Twitteris väljendas oma toetust näiteks Demokraatliku Erakonna presidendikandidaadiks pürgiv Hillary Clinton. «Oletused ja hirm ei hoia meid turvalisena – need hoiavad meid tagasi,» kirjutas ta. «Tulevik kuulub inimestele nagu Ahmed,» sekundeeris talle Facebookis Zuckerberg.

Politsei kõneisik James McLellan aga õigustas arreteerimist. «Seda oleks vabalt võinud pidada seadmeks, mis jäetakse vannituppa või auto alla. Küsimus oli: mille jaoks see oli ehitatud? Kas me võtame ta vahi alla?» põhjendas McLellan.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles