Indoneesia tsunamihoiatuse süsteemi oli saboteeritud

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tsunami poolt laastatud ala
Tsunami poolt laastatud ala Foto: SCANPIX

Indoneesia võimude sõnul tsunamihoiatuse süsteem ei töötanud, kuna seda oli saboteeritud.

7,7-magnituudisest maavärinast tingitud tsunami jõudis Sumatra saare läänerannikule selle nädala esmapäeval, kirjutab mtv3.fi.

Maale paiskunud kolmemeetriste lainete tõttu hukkus ja jäi kadunuks sadu inimesi.

Hoiatussüsteemi eest vastutavate ametnike kinnitusel oli kahte tsunami eest hoiatavat poid saboteeritud ning selle tõttu ei saanud nad looduskatastroofist hoiatada.

Tsunamist pääsenute kinnitusel ei antud mitte mingisugust hoiatust.

«Meie andmetel oli hoiatussüsteemi manipuleeritud. Tegemist on kalli süsteemiga, kus iga poi maksab viis miljardit ruupiat (üle kuue miljoni krooni),» selgitas tsunamitehnoloogia eest vastutav ametnik Ridwan Jamaluddin.

Indoneesia tsunamihoiatussüsteem on kolmeosaline. Merepõhjas olevad andurid mõõdavad tektooniliste plaatide liikumist ja saadavad saadud andmed veepeal olevatesse poidesse. Poid omakorda mõõdavad merepinna kõrguse muutusi. Poid edastavad satelliitsignaali vaatlusjaamale, mis annab hoiatuse.

Tsunamis kõige enam kannatada saanud Mentawaini saare elanike sõnul ei saanud nad mitte mingisugust hoiatust.

Indoneesia võttis uue hoiatussüsteemi kasutusele kaks aastat tagasi eesmärgiga hoiatada paremini rannaalade elanikke tsunami eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles