Hollandi peaminister kutsus siduvale kokkuleppele põgenike üle

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hollandi peaminister Mark Rutte.
Hollandi peaminister Mark Rutte. Foto: SCANPIX

Hollandi peaminister Mark Rutte kutsus reedel sõlmima siduva kokkuleppe põgenike ümberjagamise üle Euroopa Liidu (EL) liikmesriikide vahel, et teha lõpp «asüüliostlemisele».

Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker on kutsunud ELi liikmesriike võtma vastu 160 000 põgenikku, kes on saabunud Kreekasse, Ungarisse ja Itaaliasse, tekitades Euroopa rängima rändekriisi alates Teisest maailmasõjast.

Lootused üksmeelsest kokkuleppest põgenike ümberjagamiseks nurjusid Ungari, Tšehhi, Slovakkia ja Rumeenia vastuseisu tõttu ELi siseministrite erakorralisel kohtumisel esmaspäeval Brüsselis.

«Euroopa peab jõudma konsensusele kohustuslikus ümberjagamises,» ütles Rutte iganädalasel briifingul pärast Hollandi valitsuse istungit.

«Me peame lõpetama «asüüliostlemise» praktika,» ütles Rutte, viidates migrantidele, kes suunduvad peamiselt rikastesse Lääne-Euroopa riikidesse, kus on soodsam asüülipoliitika.

Rutte sõnul tuleb ka Ida-Euroopal anda oma panus.

Holland on seni olnud suhteliselt puutumata praegusest rändekriisist võrreldes näiteks Saksamaa, Austria, Ungari ja Horvaatiaga.

ELi siseministrid kohtuvad uuesti teisipäeval, et püüda põgenike ümberpaigutamise osas kokkuleppele jõuda. Kolmapäevale on kavandatud ELi liidrite erakorraline tippkohtumine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles