Valitsusjuhid vaevad Brüsselis Lissaboni leppe muutmist

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Enne ülemkogu algust, said täna Brüsselisse kogunenud ELi poliitikud kokku oma mõttekaaslastega teistest riikidest. Liberaalide kohtumise grupipildil seisab koguni kaks eestlast – Taani peaministri Lars Løkke Rasmusseni kõrval on tagumises reas Eesti valitsusjuht Andrus Ansip ja eurovolinik Siim Kallas. Esireas istuvad ELi liberaaldemokraatide parlamendiliider Guy Verhofstadt, Soome peaminister Mari Kiviniemi, Euroopa Liberaaldemokraatliku partei president Annemie Neyts, Hollandi peaminister Mark Rutte ja Iiri peaminister Brian Cowen.
Enne ülemkogu algust, said täna Brüsselisse kogunenud ELi poliitikud kokku oma mõttekaaslastega teistest riikidest. Liberaalide kohtumise grupipildil seisab koguni kaks eestlast – Taani peaministri Lars Løkke Rasmusseni kõrval on tagumises reas Eesti valitsusjuht Andrus Ansip ja eurovolinik Siim Kallas. Esireas istuvad ELi liberaaldemokraatide parlamendiliider Guy Verhofstadt, Soome peaminister Mari Kiviniemi, Euroopa Liberaaldemokraatliku partei president Annemie Neyts, Hollandi peaminister Mark Rutte ja Iiri peaminister Brian Cowen. Foto: SCANPIX

ELi valitsusjuhid arutavad täna Brüsselis seda, kas teha täiendusi pärast mõningaid raskusi vastu võetud Lissaboni leppesse ja kuidas sundida oma liikmesmaid majandusasjades korda hoidma.


Tänast kohtumist, kus Eestit esindab peaminister Andrus Ansip, iseloomustavad arutelud selle üle, kuidas edaspidi vältida Kreeka-stiilis kaost. Uudistevõrgu AFP teatel tekitab liikmesmaade vahel tõsiseid vaidlusi Saksamaa ja Prantsusmaa ettepanek Lissaboni lepingu muurmiseks.

AFP andmeil ei ole leidnud rohket toetust Berliini ettepanek võtta ELis hääleõigus riikidelt, kes korduvalt rikuvad majandusdistsipliini.

Näiteks Poola peaminister Donald Tusk ütles, et Lissaboni leppe muutmine sobiks nende riigile küll, aga nimetas hääleõiguste võtmise võimalust samas eksootiliseks.

Euroopa Komisjoni president Jose Manuel Barroso teatas, et ta võib küll aktsepteerida Lissaboni leppe mõningast muutmist, kuid hääleõiguse vähendamise võimalus on vastuvõetamatu.

Kohtumine algas täna, Eesti aja järgi kell 16 ja kestab ka homme.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles