Burkina Faso riigipöörde juht lubas võimu tagasi anda

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ouagadougou, Burkina Faso pealinn
Ouagadougou, Burkina Faso pealinn Foto: SCANPIX

Burkina Faso riigipöörajate juht kindral Gilbert Diendere vabandas esmaspäeval rahva ees ja lubas anda võimu tagasi tsiviilisikutest üleminekuvalitsusele.

«Kinnitame oma pühendumust tagastada võim tsiviilisikutest üleminekuvõimudele pärast ettepaneku rakendamist, mille esitas ECOWAS (Lääne-Aafrika Riikide Majandusühendus),» lausus Diendere.

Diendere avaldus tuli peatselt pärast Burkina Faso relvajõudude juhtide teadet, et kavatsevad presidendi julgeolekurügemendi (RSP) jõuga desarmeerida, kui nad relvi ise maha ei pane. Umbes 1300 eliitüksuslasest koosnev RSP teatas riigipöördest neljapäeval.

Relvade mahapanemist nõudsid ka Tšaadi, Nigeri ja Prantsusmaa valitsus.

Riigipöörde juht lubas vabastada ka kukutatud üleminekuvalitsuse peaministri Isaac Zida, kes viibib koduarestis.

Pärast riigipööret sõitis Burkina Fasosse Senegali president Macky Sall, kes on hetkel ECOWASi eesistuja, ja pidas Dienderega kolm päeva kõnelusi. Pühapäevaks oli koostatud 12-punktine kava kriisi lõpetamiseks.

Leppe alusel tuleb korraldada presidendi- ja parlamendivalimised hiljemalt 22. novembril. Ühtlasi lubatakse neil kandideerida mullu kukutatud riigipea Blaise Compaored toetavatel kandidaatidel, kes varasemalt oleksid oktoobris toimuma pidanud valimistelt pidanud välja jääma.

ECOWAS nõuab üleminekuinstitutsioonide ja president Michel Kafando ennistamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles