Soome sai euroliidult loa investeerida Pori LNG terminali

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poris Tahkoluotos ehitava LNG terminali visioon Gasumilt.
Poris Tahkoluotos ehitava LNG terminali visioon Gasumilt. Foto: gasum.fi

Euroopa Komisjon andis Soomele loa anda 23 miljonit eurot riigiabi Pori veeldatud gaasi (LNG) terminali ehitamiseks.

«Komisjon jõudis järeldusele, et Soome plaanid anda 23 miljonit eurot riigi raha väikesemõõdulise LNG-terminali ehitamiseks Poris, Satakunta regioonis Soome läänerannikul, sobivad Euroopa Liidu riigiabi reeglitega,» teatas komisjon täna.

Komisjoni hinnangul panustab projekt keskkonnakaitsesse ja gaasi tarnekindlusse, ühtlasi hoides alal konkurentsi ühisel turul, teatas komisjon pressiteates. «Läänemere energiaturu isolatsiooni lõpetamine ja selle integreerimine Euroopa Liidu energiaturuga on võtmetähtsusega element ELi energialiidu strateegias ning üks Junckeri komisjoni prioriteete.»

Konkurentsivoliniku Margarethe Vestageri sõnul on Pori terminal näide, kuidas ELi riigiabi reeglid innustavad mõistlikke riiklikke investeeringuid, mis aitavad omakorda ELil jõuda oma keskkonnakaitse ja energiajulgeoleku alaste eesmärkideni.

Komisjoni pressiteate kohaselt näitas projekti hinnang, et see ei jõuaks ilma riigipoolse finantseeringuta teostuseni. Soomes puudub LNG infrastruktuur ning potentsiaalsed investorid ei taha investeerida taristusse enne kui on nõudlust; nõudlust kuid ei teki, sest potentsiaalsed kliendid peaksid samuti investeerima ja ilma taristuta nad seda teha ei taha, hindas komisjon.

Pori terminali ehitab Soome maagaasimüüja Gasum, see peaks plaanide kohaselt valmima järgmisel aastal. Terminali hoidlad mahutavad 30 000 kuupmeetrit. Riigi investeering katab terminali ehitusmaksumusest umbkaudu kolmandiku.

Kokku konkureerisid Soome valitsuse mullu eraldatud 90 miljoni euro suurusele investeerimistoetusele neli LNG terminali projekti. Lisaks Pori terminalile on ehitus alanud ka Tornios, kuhu tuleb 50 000 kuupmeetri jagu mahuteid – mis on ühtlasi Põhjamaade praegu suurim LNG terminal. Tornio terminal sai riigilt 33 miljonit investeerimistoetust; selle terminali omanikud on Outokumpu, Svensk Stål AB, Skangass ja EVP Energia.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles