Rwanda pealinna varjukülg: laager kerjustele ja prostituutidele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AFP/SCANPIX

Inimõigusorganisatsiooni Human Rights Watch raport paljastab, millised tegurid seisavad Kesk-Aafrika riigi Rwanda pealinna Kigali hämmastava puhtuse taga: politsei kogub regulaarselt kokku kerjused, tänavalapsed, prostituudid ja muu kahtlase elemendi ning saadab nad äärelinnas asuvasse kinnipidamiskeskusesse.

Dokumendi järgi on aastal 2006 avatud Gikondo transiitlaagrist käinud läbi tuhandeid inimesi, keda on hoitud kinni mõnest päevast mitme kuuni. Selle aja sees on neid ka piinatud.

Kinnipeetavaid hoitakse ühes ruumis koos kuni 400, kus nad peavad tihti magama põrandal. Samal ajal üritavad politseinikud ja ametnikud neilt pressida välja raha ning peksavad iga väiksema üleastumise eest.

Varem on Rwanda võimud nimetanud Kigali puhtuse peamise põhjusena üheksa aastat tagasi kehtestatud kilekotikeeldu, samuti iga kuu esimesel laupäeval toimuvaid kohustuslikke koristustalgusid. Inimõiguslaste sõnul on aga Kigali korralikkusel olnud pidevalt oma varjukülg, mis nüüd paljastus.

Peksasaamiseks piisavat sellest, kui keskuse asukad omavahel liiga valjusti räägivad või ei õnnestu neil tualetti minekuks moodustada piisavalt korrapärane järjekord. Üks naine rääkis uurijatele, kuidas teda löödi selle eest, et tema kõhuprobleemidega laps tegi põrandale häda.

«Gikolo kujutab endast mitteametlikku poliitikat, et hoida võimude jaoks «ebasoovitavad» inimesed avalikkuse silme eest eemal,» ütles inimõigusorganisatsiooni Aafrika direktor Daniel Bekele. «Rwanda valitsus väidab, et see on rehabilitatsioonikeskus. Aga endised kinnipeetavad, kellega oleme rääkinud, ei leidnud sealt mingit rehabilitatsiooni ega abistamist – ainult kannatusi ja alandust,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles