Hiina pani rahunobelisti toetavad dissidendid koduaresti

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Turvamees 15. oktoobril rahu-Nobeli laureaadi Liu Xiaobo abikaasa kodu juures.
Turvamees 15. oktoobril rahu-Nobeli laureaadi Liu Xiaobo abikaasa kodu juures. Foto: SCANPIX

Kümned Hiina teisitimõtlejad ja inimõiguslased on koduarestis seoses nende toetusega tänavusele Nobeli rahupreemia laureaadile Liu Xiaobole, teatas täna inimõigusorganisatsioon Human Rights in China.

Hiina kommunistlik partei on rühmituse sõnul määranud politseinikke hoidma koduarestis või pideva valve all ligi 40 inimest, keda võim peab Liu toetajateks, vahendas Reuters.

Nende seas on Liu naine Liu Xia, kes loodab, et võimud lubavad tal reisida Oslosse, et abikaasa nimel auhind vastu võtta. Hiina pole aga teatanud, kas lubab tal riigist lahkuda ning arvestades valitsuse teravat hukkamõistu Nobeli komitee otsusele on see vähetõenäoline.

Liu saadeti eelmisel aastal 11 aastaks vangi, kuna ta kritiseeris Hiina ainuparteisüsteemi ja osales allkirjade kogumises riigi demokraatlikuks muutmise nimel.

Pekingis elav kirjanik Yu Jie, kes võitleb Hiina usupiirangute vastu, ütles Reutersile, et dissidentidele osaks saanud piirangud ei ole kunagi nii karmid olnud kui praegu. Yu sõnul on ta pärast 8. oktoobrit, mil Liu Nobel välja kuulutati, sisuliselt viibinud koduarestis ning politsei on paigaldanud valvekaameraid, et tema kodu jälgida.

Politsei olevat esialgu takistanud isegi tema grippi haigestunud naisel haiglasse minemast. Eile lubasid korrakaitsjad siiski arsti nende koju ja naine viidi kliinikusse.

Yu sõnul jätkub selline olukord vähemalt detsembrini, kui Oslos toimub rahu-Nobeli auhinnatseremoonia.

Hiina välisministeerium on korduvalt eitanud Liu Xia tagakiusamist ning pole vastanud küsimustele, kas teisi dissidente arestis hoitakse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles