Poolsajandi vanuses spiooniskandaalis ilmnes uusi tahke

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ethel ja Julius Rosenberg
Ethel ja Julius Rosenberg Foto: AP / Scanpix

Rohkem kui poolsajandi vanuses USA-NSVLi spionaažiskandaalis avati uusi tahke, kui USA rahvusarhiiv avaldas ligi tuhandeleheküljelise kohtueelse uurimistoimiku.

Kõige kurikuulsama Külma sõja aegse spiooniprotsessi üks süüdimõistetu ning surmanuhtlusega karistatud Ethel Rosenberg võidi uute andmete valguses süüdi mõista ebaõiglaselt, vahendas AFP.

18 aastat erinevates USA vanglates, sealhulgas kurikuulsas Alcatrazis viibinud 91-aastane Morton Sobell tunnistas inervjuus The New York Timesile reedel lõpuks oma süüd, kuid kinnitas, et ei vaadanud oma tegudele tollal kui spioneerimisele.

Sobell oli noorena veendunud kommunist, kuid sai enda väitel hiljem aru, et see ideoloogia on üks suur illusioon. Samas väitis Sobell, et vahendas venelastele vaid kaitseotstarbelisi tuumasaladusi ning pealegi ajal, kui Nõukogude Liit ja USA olid koalitsioonis natsi-Saksamaa vastu.

Avaldatud uurmisandmed ei sea kahtluse alla Julius Rosenbergi süüd, kes hukati koos oma naise Etheliga 1953. aastal Teise maailmasõja ajal tuumasaladuste vahendamises süüdi mõistetuna, kuid seab kahtluse alla naise rolli kogu loos.

Kohtuprotsessil väitsid Etheli vend ja vennanaine David ja Ruth Greenglass, et just Ethel trükkis kirjutusmasinal ümber Davidi Los Alamose tuumalaboratooriumist varastatud saladused, kuid uurimistoimikust tuleb välja, et kohtuistungi eelsel ülekuulamisel midagi sellist ei väidetud ning et hoopis Ruth Greenglass tunnistas, et tema ise kirjutas varastatud info ümber.

Avaldatud toimik ei sea samas kahtluse alla tõika, et just Julius Rosenberg edastas varastatud andmed bolševike Venemaale. Samuti kinnitavad uurimisandmed, et Ethel Rosenberg oli tuumasaladuste venelastele müümisest siiski teadlik, kuigi ei osalenud otseselt ise aktsioonis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles