Moskvas loeti ette stalinismiohvrite nimesid

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jossif Stalin
Jossif Stalin Foto: SCANPIX

Sajad inimesed kogunesid täna Moskvas NKVD ja KGB järeltulija FSB peakorteri ette, et lugeda ette Stalini repressioonide ohvrite nimesid, kirjutab uudistevõrk AFP.


Koos nimedega loeti ette ka tapetute eluloolisi detaile, mille oli kokku pannud inimõiguste eest võitlev organisatsioon Memorial.

«Vassili Tarasovitš Ababko, 50, Jeršovo küla kolhoosi tööline, lasti maha 2. septembril 1937,» tsiteerib AFP ettelugemist. «Riza Kouli Abdulajev, 46, trükkal, lasti maha 8. aprillil 1938.»

Üks ettelugejaist – 83-aastane Jevgenia Smirnova – lõpetas tema käes olnud nimekirja oma 1937. aastal tapetud isa nimega. «Ma osalen sellel tseremoonial igal aastal. Inimesed peavad teadma rohkem selle ajastu asjadest,» rääkis Smirnova.

Mitu tundi kestnud ürituse käigus loetud ohvrite nimede seas leidus nii bussijuhte, preestreid kui toonasesse eliiti kuulunud inimesi.

«Me loeme oma ajalugu, mõrvatud inimeste nimedega. Kui me nime ütleme, elavad need inimesed meie sees ja me tunnetame sügavalt seda tragöödiat,» rääkis üritusel osalenud 39-aastane turundusjuht Oksana Botšarova.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles