Glienicke spioonisild – Piusa silla «eelkäija»

Georgi Beltadze
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Glienicke sild. 1962
Glienicke sild. 1962 Foto: SCANPIX

Kaitsepolitsei töötaja Eston Kohver vahetati täna Eesti-Vene piiril Piusa jõe sillal riigireetur Aleksei Dresseni vastu. Sarnased vahetused toimusid ka Külma sõja ajal ajalukku läinud Berliini ja Potsdami vahelise Haveli jõe Glienicke spioonisillal.

Esimene ja vast kuulsaim vangide vahetus toimus 10. veebruaril 1962. aastal. Toona vahetati 1957. aastal Ühendriikides vahistatud nõukogude luuraja Rudolf Abel 1. mail 1960 NSVLi territooriumi kohal allatulistatud USA luurelennuki U-2 piloodi Francis Gary Powersi vastu.

Järgmine vahetus leidis aset 1964. aasta aprillis, kui nõukogude spioon Konon Molodõi vahetati Briti agendi Greville Wynne'i vastu.

12. juunil 1985 vahetati 25 Ida-Euroopas kinnipüütud ameerika agenti läänes vangi langenud Poola Marian Zacharski ja kolme teise nõukogude spiooni vastu. Läbirääkimised kestsid kolm aastat.

Viimane vahetus sillal oli 11. veebruaril 1986. Inimõiguslane Anatoli (Natan) Štšaranski ja kolm lääne agenti vabastati USAs kinnivõetud Karl Koecheri ja nelja teise sotsbloki agendi vastu.

Foto: JOEL ROBINE / ODD ANDERSEN/AFP

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles