Breedlove: Venemaa sõjaline kohalolek Süürias on murettekitav

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NATO Euroopa liitlasvägede ülemjuhataja Philip Breedlove
NATO Euroopa liitlasvägede ülemjuhataja Philip Breedlove Foto: SCANPIX

Venemaa sõjalise kohaloleku suurenemine Süüria loodeosas ja Vahemerel kaitseotstarbelise «mulli» tekitamine on murettekitav, ütles esmaspäeval NATO Euroopa liitlasvägede ülemjuhataja Philip Breedlove.

«Venemaa saatis Süüriasse äärmusrühmituse Islamiriik (IS) vastu võitlemiseks kõrgetasemelisemat relvastust, kui seda tegelikkuses vaja läheb,» lausus Breedlove.

«Näeme väga arenenud õhutõrjesüsteemide toimetamist nendele lennuväljadele. Näeme väga arenenud õhk-õhk-tüüpi (lahinguks mõeldud) sõjalennukite toimetamist nendele lennuväljadele,» sõnas Breedlove Washingtonis, kus ta esines German Marshalli Fundi korraldatud üritusel.

«Ma pole veel näinud (ISi võitlejaid) lendamas sõjalennukitega, mis nõuaksid õhk-õhk-tüüpi (tõrje)võimekust,» ütles kindral.

Pentagoni sõnul on Venemaa saatnud Süüria ranniku lähistel Latakia provintsis asuvasse baasi umbes 500 sõdurit koos lahingulennukite, suurtükkide, tankide ja muu sõjatehnikaga.

Breedlove andis mõista, et relvastuse hulka kuuluvad ka SA15 ja SA22 pind-õhk-tüüpi kaitsesüsteemid, mida kasutatakse vaenlase lennukite allatulistamiseks. «Ma pole veel näinud ISILit lendamas sõjalennukitega, mis nõuaksid SA15 või SA22 kaitsesüsteemide kasutuselevõttu,» lisas kindral, kasutades ISi varasemat nimetust Iraagi ja Levandi Islamiriik.

Breedlove'i sõnul üritab Venemaa kaitsta Süüria presidendi Bashar al-Assadi režiimi «nende eest, kes seda survestavad».

Venemaa võib luua ka eraldatud tsooni, millega piiratakse teiste vägede tegutsemisvabadust. «See on üks asjadest, mille arengut jälgime Vahemere kirdeosas ajal, mil näeme väga arenenud õhutõrjevõimekuse esilekerkimist Süürias,» lausus Breedlove.

«Muretseme pisut järjekordse A2AD (Anti-Access Area-Denial) mulli loomise pärast Vahemere idaosas,» sõnas ta. Breedlove'i sõnul on taolisi tsoone loodud Krimmi poolsaare annekteerimise kaudu Mustal mere ja Kaliningradi oblasti kaudu Lääneriikide kohal.

Kindrali avaldus tuleb ajal, mil Lääs muretseb Venemaa kavatsuste üle Süürias ja Ida-Ukrainas, kus Moskva toetab venemeelseid separatiste.

«Venemaa tahab väga, et neid nähtaks maailmalaval võrdsena, suurriigina,» ütles Breedlove. «Moskva tahab säilitada siseveekogudel sadamaid ja lennuradu Vahemere idaosas; nad nägid, et Assadi režiimi vastased võivad seda maapinnal küsimärgi alla seada,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles