Saksamaa põgenikekeskustes paljastus seksuaalvägivald

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lähis-Ida ja Põhja-Aafrika põgenikud Saksamaal
Lähis-Ida ja Põhja-Aafrika põgenikud Saksamaal Foto: SCANPIX

Saksa võimude sõnul on ilmnenud, et põgenikekeskustes on aset leidnud vägistamisi, sundprostitutsiooni ja laste seksuaalset ärakasutamist.

Saksa naisteorganisatsioonide teatel on neil kindlad andmed vähemalt ühes põgenikekeskuses toimuva seksuaalvägivalla kohta, edastab saksakeelne Huffington Post.

Tegemist on Giesseni endise kasarmuhoonega, kuhu on majutatud üle 5000 Põhja-Aafrika ja Lähis-Ida põgeniku.

Saksa väljaande Zeit teatel ei ole võimudel ega politseil täpseid andmeid, kui palju põgenikke on sattunud seksuaalvägivalla ja ärakasutamise ohvriks.

Saksa politsei ei ole ilmingut kommenteerinud.

Saksa ajakiri Bild teatas möödunud nädalalõpul viidates ametlikele allikatele, et 2015. aastal on Hesseni liidumaa põgenikekeskustes aset leidnud vähemalt 15 vägistamise ja seksuaalse ärakasutamise juhtumit, millest enamik leidis aset Giessenis.

Saksa sotsiaalametnike arvates ei piirdu seksuaalvägivald vaid Hesseni liidumaal asuvate põgenikekeskustega, vaid see ilming on laiem.

«Seksuaalvägivalla ohvrid tunnevad nendega juhtunu pärast häbi ja ei julge seda avalikustada. Põgeniknaised kardavad nii oma elu kui tuleviku pärast ja selle tõttu ei tee politseile avaldust,» sõnas anonüümseks jääda soovinud ametnik.

Saksamaal inimkaubanduse vastu võitleva organisatsiooni juhi Juliane von Krause sõnul kasutatakse seksuaalselt ära eelkõige neid põgeniknaisi, kes on üksinda. Nad on kas põgenenudki üksinda või siis teekonnal kaotanud lähedased.

Von Krause teatel on neil raske olnud vägistamisjuhtumite kohta infot saada, kuna need naised tulevad kultuuriruumist, kus vägistamine on suur häbi ja selle tõttu hoiavad nad oma suu kinni.

Hesseni liidumaa siseminister Peter Beuth lasi käivitada uuringu. Ta tõstis põgenikekeskuses vohava vägivalla ennetamise esmaste prioriteetide sekka.

Neli naisteorganisatsiooni saatsid augustis kirja Hesseni liidumaa sotsiaal- ja integratsiooniministeeriumile, milles nõutakse põgenike õiguste tagamist.

«On teada, et põgenikest naised ja lapsed on kõige haavatavamad. Põgenikelaagrid on kohad, kus on palju inimesi koos ja üsna paljud mehed kasutavad seda ära, et oma stressi ja pingeid maandada. Nende meeste jaoks on üksikud naised niiöelda vabalt saadaval. Tegemist ei ole üksikjuhtumitega, vaid see on massiline,» seisab kirjas.

Maailma meedias levivatel fotodel on näha, et mehed, naised ja lapsed magavad põgenikekeskustes läbisegi ja aset võib leida nii mõndagi ebameeldivat.

On põgenikelaagreid ja –keskusi, kus ei ole meeste ja naiste duširuumid ja WCd eristatud, vaid ühiskasutatavad.

Bild teatel on osa põgeniknaisi lahendanud enda jaoks olukorra, et magavad mitu kihti riideid seljas. Vabatahtlike abistajate teatel kardavad osa naisi ka päevasel ajal, kuigi liigub palju inimesi.

Põgenike õiguste eest võitlejate sõnul tuleb põgenikud sulatada nii kiiresti Saksa ühiskonda, kui see võimalik on.

Saksamaa pereminister Manuela Schwesig kirjutas põgenikega tegelevatele ametkondadele kirja, milles nõudis põgenikelaagris elavatele lastele paremat kaitset.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles