Venemaal õnnestus maailmas erakordne topeltkäpa eemaldamise operatsioon

Aili Ohlau
, Lemmik.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Topeltkäpp
Topeltkäpp Foto: Veterinaarkliinik BEST

Novosibirski loomaarstidel õnnestus välja töötada revolutsiooniline tehnoloogia ning anda normaalne liikumisvõimalus topeltkäpaga hüljatud koerale.  

Maailmas oli seni teada vaid kaks juhtumit, kus loomalt on üritatud ühte topeltkäppadest eemaldada. Bulgaarias lõppes operatsioon fiaskoga, kuid Kanadas topeltkäpa amputeerimine õnnestus, vahendab telekanal OTS.

Topeltkäpp on loomade geneetiline anomaalia, mida koertel tuleb ette ühel sajast tuhandest.

Novosibirskis elav koer Rada tõenäoliselt hüljati omaniku poolt just selle iseärasuse tõttu ning jäeti loomade varjupaika.

Vabatahtlikud käisid kahekuulise kutsikaga mööda loomakliinikuid, kuid vastus oli kõikjal sama – pole võimalik kõrvaldada vaid ühte käppadest, mistõttu tuleks amputeerida kogu jalg, kirjutab Komsomolskaja Pravda.

Eksperdid selgitasid, et tegemist on väga keerulise juhtumiga ning Venemaal vaid ühe topeltkäpa eemaldamise operatsiooni ei osata teha.

Alevtina Miftahova märkas sotsiaalmeedias fotot anomaalse käpaga koerast ning otsustas ta adopteerida. Kuna defekt tekitas koerale liikumisel probleeme, tuli talle muretseda spetsiaalsed jalanõud.

Miftahova uskus Rada probleemi lahendamise võimalikkusesse ja asus varjupaiga vabatahtlike abiga otsima veterinaari, kes siiski oleks valmis koera opereerima.

Novosibirski  loomakliiniku Best veterinaar Natalia Ulanova vaatas Rada üle. Tema sõnul on kõigis veterinaarõpikutes kirjas, et sellise probleemi lahenduseks on vaid kogu jala amputeerimine. Samas aga leidis ta paar artiklit, kus kirjeldati, et paaril korral on teistes riikides üritatud eemaldada vaid üks käppadest, ning ta otsustas Radat opereerida.

Kliiniku Best spetsialistid töötasid välja uue tehnoloogia ning üheksa kuu jooksul tehti Radale kolm operatsiooni. Kliinik nende eest omanikult raha ei võtnud.

Nüüd ei erine Rada mitte millegi poolest teistest koertest – ta jookseb isegi mõnest sõbrast kiiremini.

Revolutsioonilist saavutust neljajalgsete patsientide ravimisel on loomakliiniku Best esindajatel kavas tutvustada Moskvas oktoobris toimuval rahvusvahelisel veterinaaride konverentsil.

Vaata ka telesaadet, kus selgitatakse lähemalt, milles seisnes Venemaa veterinaaride innovatsioon.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles