Piimapulber tekitas neerukive juba tuhandel imikul

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Murelik isa näitab melamiini sisaldanud piimapulbri pakendit.
Murelik isa näitab melamiini sisaldanud piimapulbri pakendit. Foto: AFP / Scanpix

Hiina valitsusametniku kinnitusel on kahtlase sisuga piimapulber tekitanud neerukive juba 1253 lapsel.


Teated neerukive saanud lastest on pidevalt kasvanud ja viimaste andmete kohaselt on nende arv kerkinud juba 1253ni, vahendas AFP.

Tööstuslikku kemikaali melamiini sisaldavat piimapulbrit tootva Sanlu Groupi tootmistegevus on peatatud. BBC Newsi teatel on piimapulbri võltsimise tõttu vahistatud 19 inimest.

Väetise- ja mööblitööstuses viimistusmaterjalina kasutatavat melamiini lisati piimapulbrile, et suurendada selle proteiinisisaldust. Inimorganism melamiini aga metaboliseerida ei suuda ja see eritatakse täielikult neerude kaudu.

Sanlu Group on varem avalikkuse ja uurimisorganite kõrgendatud tähelepanu alla sattunud ka 2005. aastal, kui ettevõte müüs Hiina sadamalinnas Tianjinis tuhandeid vale märgistusega jogurteid.

Sanlu Groupi üks osanik on Uus-Meremaal asuv ettevõte Fonterra Cooperative Group Ltd, kelle esindajate kinnitusel viitasid nad piimapulbri ohtlikkusele juba augustis, kuid ettevõtte juhtkond ei võtnud olukorra parandamiseks midagi ette.

Praegu on teatatud ühest lapsest, kes on piimapulbri tarvitamise tõttu ka oma elu kaotanud.

Neli aastat tagasi oli Hiinas samuti võltsitud beebitoidu skandaal, mille tagajärjel hukkus 13 beebit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles