Teadlased: katk sai alguse Hiinast

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Muhkkatk.
Muhkkatk. Foto: Wikipedia.org

Teadlaste kinnitusel puhkes esimene katkuepideemia Hiinas, kust see jõudis Siiditee kaudu Euroopasse.

«Tulemused näitavad, et katk tekkis Hiinas enam kui 2600 aastat tagasi,» teatas rahvusvahelises töögrupis osalenud Prantsuse Loodusajaloo Muuseum, kelle teadurid uurisid koos briti, hiina, saksa, madagaskari ja ühendriikide kolleegidega katku DNA-osakesi, vahendas uudisteagentuur AFP.

Katku levikut dateerinud teadlaste sõnul kandus must surm Euroopasse enam kui 600 aasta eest. Maailmajao elanikest umbes kolmandiku tapnud katk saabus Euroopasse keskajal kogu tuntud maailma ühendanud Siiditee kaudu ning levis sealt 15. sajandil edasi Aafrika mandrile.

Ühendriikidesse jõudis katk Hiinast Hawai saare kaudu 19. sajandil. Sisemaale levis see San Fransisco ja Los Angelese sadamate kaudu, selgub pühapäeval ajakirjas Nature Genetics avaldatud uurimistulemustest.

«Töö heidab valgust konkreetsetele bakteri mutatsioonidele, näidates kuidas pisik antud geograafilistes piirkondades arenes,» lisas Prantsuse Loodusajaloo Muuseum. «Konkreetselt näitab see, et epideemia lained pärinesid tervikuna Kesk-Aasiast ja Hiinast.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles