Brasiilia riigipea kaotab valitsusremondi käigus kaheksa ministeeriumi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Brasiilia president Dilma Rousseff
Brasiilia president Dilma Rousseff Foto: SCANPIX

Brasiilia president Dilma Rousseff teatas reedel valitsusremondist, millega kaotatakse valitsuskulude kärpimiseks kaheksa ministeeriumi.

Rousseff teatas ajal, mil Brasiilia vaevleb majandussurutise, ulatusliku korruptsiooniskandaali ja poliitilise ebastabiilsuse käes, et valitsusremont aitab Brasiilial kiiremini kriisist väljuda.

«Muudatuste eesmärk on tagada riigi poliitiline stabiilsus, mis on vajalik kasvu taastamiseks ning suhete tugevdamiseks valitsust toetavate erakondade ja parlamendiliikmete vahel,» sõnas riigipea pealinnas Brasilias.

«Täna astume esimese suure sammu riigihalduse ümberkorraldamise suunas. Me alustame kaheksa ministeeriumi kaotamisega,» ütles Rousseff.

Valitsusremondi suurim võitja on Rouseffi Töölispartei tähtsaim partner võimuliidus, paremtsentristlik Brasiilia Demokraatlik Liikumine (PMDB). Analüütikute sõnul otsustas president anda PMDB-le valitsuses suurema rolli lootuses kindlustada erakonna toetust majandusreformidele ja teha lõpp katsetele tema vastu parlamendis tagandamisprotseduuri alustada.

Brasiiliat raputab riikliku naftafirmaga Petrobras seotud korruptsiooniskandaal.

Petrobrasi skandaalis kahtlustatakse ebaseaduslikus tegevuses 39 isikut, nende seas endisi Petrobrasi direktoreid ja ehitusfirmade juhte, kes moodustasid võrgustiku, mis pesi väidetavalt 3,8 miljardit USA dollarit. Rahasumma kõrvaldati uurijate sõnul Petrobrasist ülepaisutatud lepingutega, mis läks meeleheaks korrumpeerunud poliitikutele.

Petrobrasiga seotud korruptsiooniskandaal ei ole jätnud puutumata ka Rouseffi, kes oli aastatel 2003-2010 ettevõtte juhatuse esimees. Ta ei ole skandaaliga otseselt seotud, aga üha sagedamini on hakanud kõlama üleskutsed, et president peaks selle tõttu tagasi astuma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles