Maailma rahvarikkaim riik alustas rahvaloendust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina paramilitaarsed korravalvurid kandmas suurt punalippu Pekingi olümpiastaadioni ees.
Hiina paramilitaarsed korravalvurid kandmas suurt punalippu Pekingi olümpiastaadioni ees. Foto: SCANPIX

Täna alustasid Hiinas tööd 6,5 miljonit rahvaloendajat, et lugeda kümne päeva jooksul kokku maailma rahvarohkeima riigi inimesed.

Rahvavabariigi kuuenda rahvaloenduse suurimaks väljakutseks peetakse migranttööliste ja registreerimata laste kohta info kogumist, vahendas statistikaameti blogi China Daily uudist.

Rahvaloendajad peavad ukselt uksele meetodil külastama enam kui 400 miljonit majapidamist ja küsitlema üle miljardi inimese.

2000. aasta rahvaloenduse andmetel elas Hiinas 1,29533 miljardit inimest, kuid viimasest rahvaloendusest möödunud kümnendi jooksul on riigi rahvastiku paiknemises toimunud märkimisväärsed muutused, näiteks on miljonid maapiirkondade elanikud asunud linnadesse tööle ja kiirelt kasvavate linnade elanikkonna suurus on seetõttu vaid hinnanguline, vahendas uudisteagentuur Associated Press.

Samuti arvatakse, et ühe lapse poliitika rikkumise tõttu karistust kartvad lapsevanemad on jätnud oma järgmised lapsed registreerimata ning seega pole neid seaduse silmis olemas.

Alanud rahvaloendusel kogutakse andmeid elanikkonna vanuse, rahvuse, haridustaseme, ameti, rände, aga ka abielulisuse, eluaseme, sotsiaalse kindlustatuse kohta. Umbes 90 protsenti elanikest peavad täitma 18 küsimusega ankeedi, ülejäänud 10 protsenti aga vastama 45 küsimusele. Esimest korda loetakse kokku ka riigis elavad välismaalased, kes peavad vastama kaheksale küsimusele.

Hiina 2010. aasta rahvaloenduse põhilised tulemused avaldatakse 2011. aprillis.

Eestis toimub rahvaloendus järgmise aasta 31. detsembrist kuni 31. märtsini 2012. Esmalt toimub e-loendus, mille käigus saab küsimustiku täita interneti teel ning seejärel ukselt-uksele küsitlusloendus, kus külastatakse e-loendusel mitteosalenud leibkondi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles