Nobeli meditsiinipreemia võitsid Campbell, Omura ja Tu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nobeli meditsiinipreemia selleaastased laureaadid.
Nobeli meditsiinipreemia selleaastased laureaadid. Foto: SCANPIX

Nobeli meditsiinipreemia võitsid William Campbell, Satoshi Omura ja Youyou Tu, teatas täna Nobeli komitee Stockholmis.

Iiri päritolu Campbell ja jaapanlane Omura said preemia avastuste eest, mis puudutavad parasitaarhaiguste ravi. Hiinlane Tu sai preemia avastuste eest malaariaravis.

Campbell ja Omura jagavad poole preemiast avastuste eest, mis puudutavad ümarusside põhjustatud infektsioonide uudset ravi ning Tu teise poole uudset malaariaravi puudutavate avastuste eest, teatas Rootsi Karolinska Instituudi Nobeli komitee.

Campbell ja Omura avastasid uue ravimi Avermectini, mille derivaadid on oluliselt vähendanud onkotserkoosi (jõepimeduse) ja Lymphatic Filariasise esinemist ning avaldavad efektiivset mõju ka rea teiste parasiithaiguste puhul, märkis komitee. 84-aastane Tu avastas ravimi Artemisinin, mis on oluliselt vähendanud malaariahaigete suremust. Tu avastus põhineb Hiina ravimtaimede kasutamisel.

«Mõlemad avastused on andnud inimkonnale uued võimsad vahendid võitluses haigustega, mis mõjutavad igal aastal sadu miljoneid inimesi. Nende ravimite mõju inimeste tervise paranemisel ei ole võimalik mõõta,» märkis komitee.

Tänavused Nobeli preemia laureaadid jagavad kaheksa miljoni Rootsi krooni (855 000 eurot) suuruse preemiasumma. Preemia antakse laureaatidele üle 10. detsembril Stockholmis toimuval tseremoonial.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles