Venemaa kasutab Süüria õhurünnakutes uue põlvkonna hävitajat

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Venemaa kaitseministeeriumi andmetel kasutatakse Süürias tehtavates õhurünnakutes ka uue põlvkonna hävituslennukit Suhhoi Su-34.

USA Center for Naval Analyses (CNA) analüütiku Michael Kofmani sõnul on Suhhoi Su-34 puhul tegemist mitmekülgse sõjalennukiga, millega saab nii pommitada kui õhuvõitlust pidada, edastab iltasanomat.fi.  

«Venemaa ei ole neid lennukeid varem lahingutegevuses kasutanud, kuid nüüd on see võimalus,» lisas analüütik.

Venemaal on Süürias Latakia õhujõudude baasis 34 erinevat sõjalennukit. Lisaks kuuele Su34-le on veel 12 Su-25, 12 Su-24M2 ja neli Su-30 SM lennukit.

«Venemaa kasutab nii juba Nõukogude Liidu ajal arendatud vanema põlvkonna ründelennukeid, kuid ka uusi tänapäeva tehnoloogiaga varustatud hävitajaid,» selgitas Kofman.

Venemaa teatas eile, et tegi ööpäevaga Süürias 25 äärmusrühmistuse Islamiriik vastu suunatud õhurünnakut.

Venemaa kaitseministeeriumi teatel kasutati neis rünnakutes Su-34, Su-24M ja Su-25 hävitajaid.

Su-34 on Venemaal praegu kõige kaasaegsem ja uuem sõjalennuk, kuid kinnitamata andmetel on arendamisel veel parema tehnoloogiaga hävitaja, mille lõplik valmimine võtab veel aastaid.

Venemaa relvajõud võtsid Su-34 kasutusele poolteist aastat tagasi ja seni on valmis 76 sellist sõjalennukit, mille hind on üle 30 miljoni euro.

Venemaa allikate andmetel kaasati Su-34 lennukid kohe Süürias septembris tehtud esimestesse õhurünnakutesse, milles kasutati KAB-500S täpsuspomme, mida visati isegi 5000 meetri kõrguselt.

Su-34 eriliseks jooneks peetakse ruumikat kokpiti, kuhu mahub ära kaks pilooti. Lennuki kapten/piloot istub vasakul ja navigaator/relvaohvitser paremal K-36DM katapultistmel.

Su-34 võimaldab pilootidel lennata ilma hapnikumaski kasutamata kuni 10 000 meetri kõrgusel. Hapnikumaske kasutatakse vaid hädaolukorras või lahingutegevuses.

Kui meeskonnal on vaba aega, saavad nad lõdvestuda, sest pardal on ka köögivarustus, WC ja üks magamiskoht.

23,34-meetrise hävituslennuki kokpitil on 17-millimeetrine titaanist kaitsekiht.

Tiibade ulatus on 14,7 meetrit, lennuki kõrgus 6,09 meetrit ja maksimumkiirus 2000 kilomeetrit tunnis.

Su-34 saab lennata maksimaalselt 15 000 meetri kõrgusel.

Su-34 sarnased sõjalennukid on USA Boeing F/A-18E/F Super Hornet, McDonnell Douglas F-15E Strike Eagle, Euroopa riikides kasutatav Panavia Tornado ja Hiina Shenyang J-16.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles