Kasekamp: Obama tervishoiureform tekitab teeparteilastes viha

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teeparteilane meeleavaldusel Connecticutis 1. novembril 2010.
Teeparteilane meeleavaldusel Connecticutis 1. novembril 2010. Foto: SCANPIX

Teisipäeval USAs toimuvatest Kongressi vahevalimistest rääkides rõhutas Eesti Välispoliitika Instituudi juht Andres Kasekamp, et olulist rolli mängivad valimistel seekord nn teeparteilased, kelle seas tekitab suurt viha just president Obama korraldatav tervishoiureform.

«Ei saa öelda, et Barack Obama pole kahe aastaga midagi saavutanud, kuid tema tehtud tervishoiureform on tekitanud palju viha just teeparteilaste seas,» ütles Tartu Ülikooli õppejõud Andres Kasekamp ETV saates «Välisilm».

«Praegu ongi väga huvitav nn teepartei liikumine, mis on valdavalt konservatiivide-vabariiklaste ridades ning nad nõuavad põhiliselt, et USA poliitika pöörduks tagasi juurte juurde, 18. sajandi Ameerika Ühendriikide asutajate põhimõtete juurde, kus keskvalitsus ei tohiks liigselt majandusse sekkuda, ning neil suur tuul tiibades,» rääkis Kasekamp.

Teepartei ridades tegutseva Sarah Palini kohta ütles Kasekamp, et äärmuslike vaadetega tegelased pole presidendivalimistel siiski võitnud. «Presidendivalimisi võidavad need, kes suudavad tsentrit hõivata, Sarah Palin on aga väga äärmuslik kuju.»

«Demokraatides ja presidendis pettumise on tinginud suuresti Obama enda presidendivalimiste kampaania poolt üles köetud lootused-ootused, sest oli selge, et neid on lühikese ajaga võimatu täita. Poliitikas on kaks aastat aga pikk aeg ja inimesed ei näe muutusi,» selgitas välispoliitika ekspert.

«Ajalooliselt on peaaegu alati presidendivalimiste järel tulnud vahevalimistel tagasilöök, nii oli see president Bill Clintoni ajal ja tihti varemgi,» rääkis ta.

«Sõjad pole vahevalimistel suureks teemaks, on ainult majandusküsimused. Sõjad on ometi üks koht, kus Obama on lubadustest kinni pidanud – aga Iraagi teema pole üldse pildil,» kurtis Kasekamp.

«USAs on töötus ligi 10 protsenti ja see on kõige põletavam teema. Obama on proovinud seletada, et see kõik on eelmise presidendi George W. Bushi teene, et tema vale majanduspoliitika viis riigi kriisi ning et Obama on suutnud hullemat vältida, aga valijaile on raske seda müüa,» selgitas Kasekamp.

«Vabariiklastel jälle on kaks aastat võimust eemal olnuna nüüd lihtne Obamat kritiseerida,» rääkis TÜ õppejõud.

«Presidendid, kes on alustanud väga sissevaatavalt ja pole tegutsenud välispoliitikas, sageli teisel ametiajal hakkavad mõtlema oma rollile ajaloos ja suunavad siis tähelepanu maailma asjadele,» sõnas Kasekamp.

«Vabariiklaste võidu korral vahevalimistel tekiksid ilmselt probleemid Obama administratsiooni Venemaa- ja Hiina-suunaliste suhetega ja Lähis-Ida rahuprotsess soikuks. Samuti poleks vabariiklased kindlasti huvitatud kliimaleppega edasi minekust,» avaldas ta veendumust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles