Leedu kaitseminister ei andnud kindlat vastust ajateenistuse jätkamise osas

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leedu sõdurid
Leedu sõdurid Foto: SCANPIX

Leedu kaitseminiser Juozas Olekas põikas kõrvale otsesest vastusest küsimusele, kas ajateenistusse kutsutakse ka viie aasta pärast.

«Meie kui riik peaksime seda võimalust kasutama, sest inimesed tulevad ju vabatahtlikult,» ütles minister kolmapäeval vastuseks BNS-i küsimusele, kas viie aasta pärast ei peaks ajateenistusest loobuma.

Kordusküsimusele vastas Olekas, et tähtis ei ole vorm, olgu see ajateenistus või muu viis, tähtis on väeosade mehitamine ja reservi ettevalmistamine.

Küsimusele, kas ajateenistusse kutsumine on vajalik, kui väeosad on mehitamata ja reservi viie aasta pärast napib, vastas minister: «Eks me siis vaata.»

Selle aasta kevadel taastati riigikaitsenõukogu soovitusel kohustuslik ajateenistus. See otsus tehti arvestades geopoliitilist olukorda - Venemaa tegevust Ukrainas ja tema tegevuse elavnemist Läänemere piirkonnas.

Võimud teatasid, et kohustuslik ajateenistus taastatakse viieks aastaks ja iga aasta kavatsetakse teenistusse kutsuda 3000-3500 inimest.

Kolmapäeval teatas seimi eesistuja Loreta Graužinienė, et viie aasta pärast ei maksaks ajateenistusest loobuda.

Tänavu sügisel peab seim võtma vastu arengukava, mis kätkeb kohustuslikku ajateenistust, teatas peaminister Algirdas Butkevičius.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles