Läti president palus valitsuse moodustada Dombrovskisel

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valdis Dombrovskis.
Valdis Dombrovskis. Foto: SCANPIX

President Valdis Zatlers tegi ülesande moodustada Läti uus valitsus oktoobrikuistel parlamendivalimistel tugeva mandaadi saanud senisele peaministrile Valdis Dombrovskisele.

Täna hommikul toimunud Läti parlamendi 10. koosseisu avaistungil tegi riigipea valimised võitnud paremtsentristliku valimisliidu Ühtsus liidrile ametliku ettepaneku asuda peaministri ametisse ning moodustada uus valitsus, vahendas lõunanaabrite uudistevõrk LETA.

Zatlers ütles rahvasaadikute ees esinedes, et uue valitsuse esimeseks proovikiviks on riigi 2011. aasta eelarve, mis näeb ette valusaid kärpeid, et riigi usaldusväärsust rahvusvahelisel areenil taas kasvatada.

Parlament võib uue valitsuse ametisse nimetada juba homme. Võimukoalitsiooni moodustavad kolmest parteist koosnev Ühtsus ning Roheliste ja Talurahva Liit, mis on moodustatud kahest erakonnast. Valitsuses saab viimane kuus kohta, Ühtsus aga lisaks peaministritoolile veel seitse ministriportfelli.

Dombrovskis on hariduselt füüsikamagister, samuti on tal majanduskõrgharidus. Muu hulgas on ta töötanud Läti Pangas, juhtinud 2002–2004 Läti rahandusministeeriumi, olnud ka Läti parlamendi ja Euroopa Parlamendi liige. Valitsusjuhina asus paremtsentristliku erakonna Uus Aeg asutaja tööle 2009. aasta 12. märtsil pärast seda, kui peaminister Ivars Godmanise valitsus astus tagasi.

Dombrovskise uus valitsus on järjekorras 16. pärast Läti taasiseseisvumist ja üldse 34. pärast iseseisvusdeklaratsiooni 1918. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles