ELi ministrid leppisid kokku migrantide tagasisaatmise kiirendamises

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Migrandid.
Migrandid. Foto: SCANPIX

Euroopa Liidu liikmesriigid jõudsid neljapäeval kokkuleppele hoogustada asüüli mittesaanud isikute väljasaatmist.

ELi siseministrid kiitsid heaks üksikasjaliku programmi valdavalt vaestest Aafrika riikidest pärit nn majandusmigrantide tagasisaatmiseks.

«Need, kes ei vaja rahvusvahelist kaitset, peavad naasma lähteriikidesse,» ütles samuti kohtumisel osalenud ELi eesistujariigi Luksemburgi välisminister Jean Asselborn ajakirjanikele.

Vaid 40 protsenti isikutest, kellele antakse korraldus Euroopast lahkuda, saadetakse praeguse seisuga kontinendilt välja, sõnas ta.

«Me peame asüülisüsteemi kuritarvitajad vastutusele võtma,» ütles Briti siseminister Theresa May kohtumisele saabudes.

Euroopa Komisjoni migratsioonivolinik Dimitris Avramopoulos sõnas, et oktoobris korraldatakse migrantide tagasisaatmiseks kümme lendu.

Siseministrid andsid mõista, et kavatsevad kasutada Euroopa arenguabivahendeid hoovana, et tagada lähteriikide koostöövalmidus migrantide tagasivõtmisel.

Tänavu on Euroopasse saabunud üle poole miljoni asüülitaotleja. Euroopa Liit otsustas septembri lõpus peetud tippkohtumisel suurendada oluliselt põgenikekoormat kandvatele Süüria naaberriikidele antavat abi, luua nn eesliiniriikides esmased vastuvõtukeskused ning tugevdada ELi välispiiride kaitset.

Samuti tugevdatakse piiriagentuuri Frontex ja teisi asjassepuutuvaid asutusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles