Nobeli rahupreemia võitis Tuneesia ühendus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nobeli rahupreemia kuldmedal.
Nobeli rahupreemia kuldmedal. Foto: SCANPIX

Tänavuse Nobeli rahupreemia võitis ühendus Tuneesia Rahvuslik Nelik.

Nobeli komitee teatel sai nelik auhinna selle eest, et aitas Tuneesial kindlustada araabia kevade järel liikumist rahumeelsesse ja demokraatlikku suunda ning seda võib otseselt võrrelda Alfred Nobeli testamendis mainitud rahukongressidega.

«Rohkem kui midagi muud on see auhind mõeldud Tuneesia inimestele julgustuseks, kes suurtest probleemidest hoolimata on pannud aluse riiklikule vendlusele, mis komitee lootuse kohaselt näitab eeskuju ka teistele riikidele,» teatas komitee avalduses.

Süürias, Jeemenis ja mujal möllava kaose keskel otsustas komitee Briti väljaande Guardian sõnul austada riiki, mis on võtnud teistsuguse kursi.

«Nelik moodustati 2013. aasta suvel, mil demokratiseerumisprotsessi ähvardas kokkuvarisemine poliitiliselt motiveeritud atentaatide ja levinud rahutuste tõttu. See (kvartett) pani aluse alternatiivsele, rahumeelsele poliitilisele protsessile ajal, mil riik oli kodusõja lävel,» kirjutas Norra Nobeli-komitee oma teates.

Tuneesia Rahvusliku Neliku töö abiga suudeti Tuneesias panna mõne aastaga alus põhiseadusel põhinevale valitsemissüsteemile, mis tagas põhiõigused kogu elanikkonnale, hoolimata nende soost, poliitilistest või usulistest veendumustest.

Tuneesia Rahvusliku Nelikusse kuuluvad neli Tuneesia kodanikuühiskonna võtmetähtsusega organisatsiooni: Tuneesia Ametiühingute Liit (UGTT), Tuneesia Tööstuse, Kaubanduse ja Käsitöö Liit (UTICA), Tuneesia Inimõiguste kaitse Liiga (LTDH) ning Tuneesia Juristide Liit.

«Need organisatsioonid esindavad Tuneesia ühiskonna erinevaid valdkondi ja väärtus: tööelu ja sotsiaalhoolekannet, seadusriiki ja inimõigusi. Sel alusel oli kvartett tugeva moraalse autoriteediga vahendajaks ja ajamiks Tuneesia rahumeelses ja demokraatlikus arengus. Rahupreemia antakse kvartetile tervikuna, mitte neljale organisatsioonile (eraldi),» lisati avalduses.

Traditsiooni juurde kuulub seegi, et juba 50 aastat pole nimetatud neid, kes lisaks võitjale rahupreemiale kandideerisid.

Küll on teada, et sel korral esitati auhinnale 273 kandidaati: 205 isikut ja 68 organisatsiooni.  

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles