Tšižov: Venemaa ei ürita ELiga ühineda

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ELi lipud.
ELi lipud. Foto: SCANPIX

Venemaa ei kaalu lähitulevikus ühinemist Euroopa Liiduga, kinnitas teisipäeval Venemaa alaline esindaja ELi juures Vladimir Tšižov.

«Venemaa ei kuulu nende riikide hulka, kes üritaksid lähitulevikus EL-iga ühineda täieõigusliku liikme või isegi assotsieerunud liikmena,» kinnitas Tšižov Moskvas ajakirjanikele.

Diplomaat osutas, et «Venemaa pooldab võrdväärset, mitmekülgset ning vastastikku kasulikku partnerlust Euroopa Liiduga, ning selles võtmes töötame ka uue baasleppe kallal», teatas Interfax.

Samas osutas ta, et strateegiline partnerlus ELiga ei tähenda, et Venemaa ja ELi vahelised suhted on probleemivabad. «Need tekivad ning ei hakka varjama, see on üks põhjustest, miks täna Moskvas viibin,» kuulutas ta.

Tšižovi sõnul on Venemaa ja ELi vahelistes suhetes kaks probleemide kogumit.

«Esimene probleemide kogum on seotud sellega, et globaliseeruvas maailmas hakkavad Venemaa ja EL üha rohkem konkureerima kolmandate riikide turgudel ning üksteise turgudel,» selgitas ta. Teine probleemiplokk on tema sõnul seotud EL-i plahvatusliku laienemise ning liidu sisemise arenguga, mis leidis kajastuse Lissaboni lepingus.

«See probleem piiras ELi kui partnerit teiste riikide jaoks, kuna märkimisväärse osa ajast kulutab ELi juhtkond sisemiste arengute lahendamiseks, tal on vähem aega ja jõudu välisasjadele,» ütles Tšižov.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles