Hollandis avaldatakse raport MH17 juhtumi kohta

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
MH17 rusud Ida-Ukrainas. Foto on Tehtud möödnud aasta 8. juulil.
MH17 rusud Ida-Ukrainas. Foto on Tehtud möödnud aasta 8. juulil. Foto: SCANPIX

Hollandis avalikustatakse teisipäeva pärastlõunal raport Ukrainas alla tulistatud Malaisia reisilennuki juhtumi kohta, õnnetuse uurijad ei võta seisukohta süüdlaste osas, vaid kaardistavad sündmuste kulgu.

Amsterdamist Kuala Lumpurisse teel olnud Malaysia Airlinesi lend MH17 kukkus Ida-Ukrainas alla mullu 17. juulil. Hukkusid kõik lennukis olnud 298 inimest, kellest enamik olid Hollandi kodanikud.

Esialgsete uurimistulemuste kohaselt on kõige tõenäolisem teooria, et lennuk Boeing 777 tulistati alla Venemaal valmistatud õhutõrjeraketiga Buk. Ukraina ja lääneriigid on süüdistanud selles teos Ida-Ukraina venemeelseid separatiste.

Õnnetuse uurijate käsutuses lennukit tabanud raketi kilde, mille pinnalt leitud jälgede põhjal võib järeldada paljutki. Ning kuigi süüdlasi ei nimetata, peavad asjatundjad võimalikuks, et selle võib välja lugeda ridade vahelt.

Hollandi juhtimisel on endiselt käimas ka kriminaaluurimine süüdlaste tuvastamiseks. Selle tulemusi pole ilmselt sel aastal loota.

Analüütik Peter Felstead Jane's Defence Weeklyst ütles uudisteagentuurile AFP, et tõenäoliselt oli tegemist separatistidele Venemaalt appi läinud Buki meeskonna veaga.

«Ootame raportist kinnitust meie hinnangule, et tegemist oli venelaste veaga,» lausus Felstead.

«Kas piirkonnas viibivad venelased või siis kohalikud mässuliste komandörid arvasid, et tulistavad sõjalennukit, ent see osutus reisilennukiks,» sõnas ekspert.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles