Briti politsei lõpetab Julian Assange`i ööpäevase avaliku valvamise

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ecuadori saatkond Londonis
Ecuadori saatkond Londonis Foto: SCANPIX

Briti politsei lõpetab Londonis asuva Ecuadori saatkonna, kus varjab end paljastuslehekülje Wikileaks asutaja, austraallane Julian Assange, juures ööpäevase valvamise.

Rootsis seksuaalkuritegeudes kahtlustatav Assange on end Ecuadori saatkonnas varjanud alates 2012. aastast, edastab The Local.

Londoni politsei teatel panevad nad rohkem rõhku Assange`i varjatud jälgimisele, mitte enam ei valva teda avalikult 24/7 saatkonna juures. Eesmärgiks on aga ikkagi takistada Assange`i lahkumist Suurbritanniast Ecuadori.

«Londoni politseijuhid eemaldasid Ecuadori saatkonnas juurest politseivalve. Kui Julian Assange lahkub saatkonnast, on meil olemas kõik vahendid sellest teadasaamiseks ja tema tabamiseks,» seisis Londoni politsei teates.

Rootsi prokurörid soovivad Assange`i küsitleda seoses 2012. aastal aset leidnud väidetava vägistamisjuhtumiga. See juhtum aegub 2020. aastal. Lisaks sellele esitasid veel kaks naist 2010. aastal Assange`i kohta seksuaalvägivalla süüdistuse, kuid need juhtumid on aegunud.

Assange on vägistamist ja seksuaalvägivalda eitanud ja selgitanud, et kui ta viis aastat tagasi Stockholmi külastas, siis seksis ta ühe naisega tema nõusolekul.

Ööpäevane valve Ecuadori saatkonna juures läks Briti maksumaksjatele maksma rohkem kui 10 miljonit naela (13,5 miljonit eurot) ja politsei sai sellise rahakulutamise eest kaela kriitikalaviini.

«Nagu kõikide riiklike asutuste, on ka politsei eelarve piiratud. Praeguses olukorras ei ole saatkonna valvamine enam otstarbekas. Julian Assange`i saatkonda elama asumisest on möödunud kaua aega ja sellel probleemile ei ole seni diplomaatilist ega juriidilist lahendust leitud,» selgitasid Londoni politseijuhid.

Assange kardab, et kui ta Ecuadori saatkonnast lahkub, siis võib ta langeda USA võimude kätte, kes soovivad ta kohtu alla anda tuhandete riikliku tähtsusega sõjaliste saladokumentide avalikustamise eest 2010. aastal Wikileaksi leheküljel.

Briti välisministeerium teatas eile, et nende diplomaatilise osakonna juht Simon McDonald esitas Ecuadori saadikule Carlos Abad Ortizile nõudmise jõuda Assange`i suhtes kokkuleppele.

Ühendkuningriigil on alates 2012. aastast õiguslik kohustus anda Assange Rootsile välja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles