Iisraeli politsei sai loa eristada Ida-Jeruusalemma araabia alad

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Palestiinlane rääkimas Iisraeli politseinike ja sõduritega
Palestiinlane rääkimas Iisraeli politseinike ja sõduritega Foto: SCANPIX

Iisraeli julgeolekuametnikud andsid politseile loa eristada terrorismiohu tõttu Jeruusalemma idaosas asuvad araablastega asustatud piirkonnad.

Iisraeli peaministri Benjamin Netanyahu esindaja teatas, et lisandunud vägivalla tõttu rakendatakse varasemast karmimaid turvameetmeid, edastab AFP.

Lisaks alade eraldamisele võib politsei seal vajaduse kehtestada liikumiskeelu ning otsida läbi ja hävitada kahtlaste isikute eluasemed.

Ida-Jeruusalemmas abistavad Iisraeli politseid sõjaväeüksused.

Viimastel nädalatel on iisraellaste ja palestiinlaste suhted muutunud halvemaks ning eile toimunud kokkupõrkes hukkus vähemalt kolm iisraellast.

Iisraeli võimud kardavad, et palestiinlaste aina sagenenud rünnakud võivad lõpuks kujuneda ulatuslikuks rahvaülestõusuks ehk intifadaks.

Netanyahu teatel kasutab Iisrael kõiki olemasolevaid vahendeid vägivalla lõpetamiseks.

USA mõistis tekkinud olukorra hukka ja nõudis osapooltelt rahunemist.

USA välisminister John Kerry teatas eile, et teeb lähiajal Iisraeli visiidi, lootes iisraellaste ja palestiinlaste vihavaenu vähendada.

Wikipedia: Ida-Jeruusalemm on Jordaania poolt 1948. aasta Araabia-Iisraeli sõjas vallutatud Jeruusalemma osad, mille Iisrael 1967. aastal Kuuepäevases sõjas omakorda hõivas. Ida-Jeruusalemma jääb Jeruusalemma vanalinn koos selliste judaismi, islami ning ristiusu pühapaikadega nagu Templimägi, Läänemüür ja Al-Aqsa mošee ja Püha Haua kirik.

ÜRO julgeolekunõukogu nõudis 1967. aastal, et Iisrael vabastaks hõivatud alad, millel elavad enamasti araablased. 1980. aastal kinnitas Iisraeli parlament Knesset Jeruusalemma Iisraeli pealinnaks, kuid ei määratlenud piire.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles