CIAle piinamisjuhiseid andnud psühholoogid anti kohtu alla

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuubal asuv Guantanamo baas, kus hoiti aastaid terrorismis kahtlustatavaid
Kuubal asuv Guantanamo baas, kus hoiti aastaid terrorismis kahtlustatavaid Foto: SCANPIX

USA Luure Keskagentuurile (CIA) piinamisnäpunäiteid andnud psühholoogid peavad kohtu ette astuma.

Piinatute eest seisab kodanikuõiguste organisatsioon American Civil Liberties Union (ACLU), mille teatel psühholoogid James Mitchell ja Bruce Jessen soovitasid CIA töötajatel kasutada ülekuulamistel piinamist, edastab AP.

USA senati raporti kohaselt maksis CIA kahe õhujõudude endise psühholoogi firmale rohkem kui 80 miljonit dollarit ülekuulamise piinamisjuhiste programmi eest.

Terrorismis kahtlustatavate isikute ülekuulamisel soovitasid psühholoogid kasutada vesipiinamist, näljas hoidmist, magamise takistamist, äärmustemperatuure ja pidevat muusikat.

ACLU andmetel tegid psühholoogid kahtlusalustega julmi psühholoogilisi katseid.

«Nende teatel oli tegemist teadusuuringutega, mis ei olnud ohtlikud. Tegelikkuses ei vastanud see tõele, vaid tegemist oli julmuse ja piinamisega,» lausus ACLU advokaat Steven Watt.

ACLU esindab kolme USA poolt terrorismis kahtlustatud isikut. Üks neist suri vangistuses hüpotermia tõttu ning teised kaks said püsivaid kehalisi ja vaimseid kahjustusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles