California valis Schwarzeneggeri ametijärglaseks demokraadi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uus California kuberner Jerry Brown.
Uus California kuberner Jerry Brown. Foto: SCANPIX

USA California osariiki asub senise kuberneri Arnold Schwarzeneggeri asemel juhtima demokraat Jerry Brown, kes võitis eilsetel valimistel miljardärist vabariiklast Meg Whitmani.

Kuberneriametit ka aastail 1975-83 pidanud Brown (72) kogus esialgsetel andmetel 49 protsenti häältest, internetioksjonifirma eBay endine tegevjuht Whitman, kes kulutas kampaaniale 142 miljonit dollarit isiklikku raha, 46.

Praegune osariigi peaprokurör Brown valiti esimest korda kuberneriks 36-aastaselt, nüüd saab temast California kõigi aegade vanuselt teine juht, vahendas AP.

Browni esmaseks ülesandeks on võidelda USA suuruselt teise, 12 protsendini ulatuva tööpuuduse vastu ja ohjeldada osariigi ligi 20 miljardi dollarilist eelarvepuudujääki. California on elanike arvu poolest suurim USA osariik.

Browni, kes on ka kolm korda USA presidendiks kandideerinud, peetakse ebatavaliseks poliitikuks, kes tihti räägib seda, mida mõtleb ega kasuta avalikel esinemistel üldiselt märkmeid.

Endine filmitäht Schwarzenegger, kes ei saanud uuesti kandideerida, paneb ameti maha jaanuaris pärast enam kui seitset aastat «kubernaatorina». Ta õnnitles Browni võidu puhul ja lubas talle tagada sujuva ameti üleandmise.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles