Haagi kohus mõistis Bosnia kindrali vangi

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bosnia moslemite armee endine komandör Rasim Delić.
Bosnia moslemite armee endine komandör Rasim Delić. Foto: AFP / Scanpix

ÜRO sõjakuritegude kohus saatis kolmeks aastaks vangi endise Bosnia moslemite armee juhi Rasim Delići, kes mõisteti süüdi vangi langenud serblaste julma kohtlemise pärast.

 

Delići leiti olevat süüdi selles, et ta ei suutnud rakendada vajalikke ja mõistlikke meetmeid, hoidmaks ära ja karistamaks kuritegusid, mida sooritas sõja ajal moslemite armees võidelnud välismaiste «mudžahideenide» üksus, vahendas BBC News.

Afganistani sõja kogemusega vabatahtlikest araablastest koosnenud üksus sai Bosnias kiiresti kurikuulsaks brutaalsusega lahinguväljal.

Delić peab kohtu otsuse järgi vastutama aga vaid julmuste eest Livade külas ja Kamenica vangilaagris, kus peksti ja piinati elektrišokkidega vähemalt tosinat vangistatud serbia sõdurit.

Samas mõisteti tollane armeejuht õigeks kolme ülejäänud süüdistuspunkti osas, mis puudutasid muu hulgas kümnete serblaste ja horvaatide tapmist, sest kohtu hinnangul ei ole andmeid, et ta teadis neist juhtumitest, või puudus tal kuriteo sooritajatega otsene ülema-alluva suhe.

Delić on üks kõrgema positsiooniga endisi Bosnia moslemite liidreid, kelle üle Haagis kohut mõisteti. Bosnia moslemite armee kunagine teine ülem Sefer Halilović vabastati süüdistustest kolme aasta eest. Delić peab vanglas veetma veel umbes kaks aastat, sest ta on olnud vahi all juba veidi rohkem kui aasta.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles