USA ja Venemaa arutavad lennuohutuse tagamist Süüria õhuruumis

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene sõjaväe helikopter Süürias
Vene sõjaväe helikopter Süürias Foto: SCANPIX

USA ja Venemaa võivad lähiajal kokku leppida lennuohutuse turvalisusreeglite osas Süüria õhuruumis, kus mõlemad riigid viivad üheaegselt läbi oma pommirünnakuid, et vältida igasuguseid arusaamatusi, teatas kolmapäeval USA kaitseametnik.

«Me läheneme kokkuleppememorandumile, mis seab tegutsemisreeglid, et tagada õhuturvalisus Süürias,» ütles kaitseametnik uudisteagentuurile AFP.

«See võidakse allkirjastada ja käiku lasta juba lähipäevil,» ütles allikas.

«Seisukohad võtmeküsimustes lähenesid märkimisväärselt. Mõlemad pooled jõudsid üksmeelele edasise tegutsemise protseduuride osas,» teatas ka Venemaa kaitseministeerium.

Saksa välisminister Frank-Walter Steinmeier hoiatas kolmapäeval, et USA ja Venemaa vahel võib puhkeda konflikt Süüria pärast.

USA ja Vene sõjalennukid peavad Süürias kumbki oma võitlust äärmusrühmituse Islamiriik (IS) vastu. Washington ja tema liitlased süüdistavad aga Moskvat valdavalt Süüria mõõdukate ülestõusnute ründamises, et toetada president Bashar al-Assadi režiimi.

Vene kaitseministeeriumi pressiesindaja Igor Konašenkov teavitas varem päeval, et Venemaa õhujõudude hävitaja lähenes laupäeval Süüria õhuruumis USA lennukile, et seda tuvastada, mitte heidutada. Tema teatel toimus lennukite kohtumine 10. oktoobril, mil Venemaa lennukite rühm täitis hävitaja Su-30SM kaitse all Aleppo lähedal terrorirühmituse Islamiriik objekti hävitamise ülesannet.

Tema sõnutsi ei mõista Venemaa USA õhujõudude esindajate üllatust laupäeval kujunenud olukorra üle.

«Esiteks viibivad Venemaa lennukid Süüria õhuruumis täiesti seaduslikul alusel Süüria valitsuse palvel. Lisaks on meie lennukite lennud kooskõlastatud selle riigi vastavate võimuorganitega,» lisas Konašenkov.

Vene president Vladimir Putin süüdistas teisipäeval Washingtoni Süüria asjus koostööst ja luureandmete jagamisest keeldumises. Ta ütles, et tahab saata Ühendriikidesse kõrgetasemelise delegatsiooni eesotsas peaminister Dmitri Medvedeviga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles