Saksamaal integratsioonitüli vallandanud Sarrazin saab tuhandeid fännikirju

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Thilo Sarrazin.
Thilo Sarrazin. Foto: JOHN MACDOUGALL/AFP

Augusti lõpus immigratsiooni- ja integratsiooniteemaliste vastuoluliste sõnavõttudega esinenud Saksamaa endine keskpankur Thilo Sarrazin saab tuhandeid fännikirju.

Kahe kuu eest oma raamatut «Deutschland schafft sich ab» («Saksamaa hävitab end») esitlenud Sarrazin saab kirju, kaarte ja e-maile ning isegi lilli. Kuigi avalikkus mõistis septembris tema sõnavõtud sügavalt hukka, on sakslased nüüdseks julgemalt oma arvamust avaldama asunud.

Sarrazin kirjeldas oma raamatus, kuidas Türgi immigrandid Saksamaad vallutavad ning kuidas immigrandid on märksa rumalamad kui keskmised sakslased. Moslemitest immigrantide õppimisvõime olevat piiratud ning nende intelligentsustase märgatavalt madalm kui kohalikel.

Bild tegi täna väljavõtted Sarrazinile saabunud fännikirjadest, et näidata Saksa tipp-poliitikutele, mida sakslased tegelikult immigrantideprobleemist arvavad. Tuhandete poolehoidvate kirjade kõrval on vaid käputäis Sarrazini-vastased.

Wöllstadti raamatupidaja kirjutab näiteks: «Neegrimusi või moorapead nimetatakse täna vahumusiks, kuna muidu võib ju nii mingeid valulisi tundeid äratada. Frankfurdi turuhallis, kus ma alati meeleldi sisseoste teen, on sakslastest kaupmehed vähemuses. Ükskõik, kas ühistranspordis või linnas, igal pool tekib tunne, et sakslasena oled sa vähemus.»

Berliini matemaatikaõpetaja kirjutab: «Läksin 2006. aastal pensionile teadmisega, et olen tootmisest maha võetud mudel ja keegi ei taha mind enam Berliini koolis. Minu ettekujutused kattuvad väga paljuski teie peatükkidega põhioskuste ja üldise tasemelanguse osas. (Näiteks tüli 12. klassis sellest, kuidas ma ühelt õpilaselt nõudsin, et ta kolm korda 24 ükskord endale pähe ajaks.) Kõik näited, mida te toote, olen ise täpselt läbi elanud (sundabielud, keeleoskuse vähenemine, naisõpetajate diskrimineerimine). Mulle soovitati juba 90ndatel türgi keel selgeks õppida ja see pole irooniliselt mõeldud!

Schwäbisch Halli arst: «Pikaaegse külaarstina, kes on palju tihedamalt inimesega seotud, kui need kes Berliini kosmoselaevas elavad, pean teiega paljuski nõustuma. Nii jätkata!»

Müncheni sotsiaalpedagoog: «Ma mõistan teie vaatenurka täielikult. Seda tõestab minu igapäevatöö sisserändurite perede ja nende laste diplomeeritud sotsiaalpedagoogina.»

Rheinland-Pfalzis elav Kanadalane: «Mul pole saksa passi, kuna muidu kaotaksin oma Kanada kodakondsuse. Ja seetõttu olen seda enam pahane, kui kuulen, et keegi, kellel on kodakondsus, kuid algselt mõnest Araabia riigist pärineb, karjub: «ma sülitan oma Saksa passi peale», vaid seetõttu, et ta kõiki kodanikuõigusi kohe ei saa.»

Berliini ajakirjanik: «Olen ringhäälinguajakirjanik ja saan oma poliitilise sisuga artikleid avaldada vaid pseudonüümi alt, et mitte riskida oma töökoha kaotamisega. Kui isegi vasakpoolne meedia teid ründab, siis teadke, et suurem osa rahvastikust seisavad teie selja taga.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles