Poola parlamendivalimisi juhib selgelt opositsioon

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poola opositsioonipartei Seadus ja Õiglus juht Jaroslaw Kaczynski.
Poola opositsioonipartei Seadus ja Õiglus juht Jaroslaw Kaczynski. Foto: SCANPIX

Poola 25. oktoobri parlamendivalimiste eel on selgel esikohal Poola opositsioonile Seadus ja Õiglus (PiS), selgus täna avaldatud küsitlustest.

Kahe küsitluse alusel toetab PiS-i 32 ja 36 protsenti valijaskonnast. Peaminister Ewa Kopaczi Kodanikeplatvormi (PO) toetab küsitluste järgi 22 protsenti.

Sel nädalal avalikustatud kahe teise küsitluse põhjal võib toetus PiS-le ulatuda 40 protsendini.

«PiS on selgelt nende valimiste võitmise teel - ainult poliitiline maavärin saab seda muuta,» sõnas Varssavi ülikooli politoloog Anna Materska-Sosnowska.

PiS-i juht Jaroslaw Kaczynski on peaministrikandidaadina välja käinud Poola presidendi Andrzej Duda valimiskampaania juhi Beata Szydlo.

Parlamendivalimiste eel on Kaczynski korduvalt apelleerinud sisserändehirmudele, väites muu hulgas, et koos immigrantidega tuuakse Kreeka saartele ja mujale Euroopasse haigusi nagu koolera ning erinevaid parasiite.

Viimati oli PiS võimul 2005.-2007. aastani.

Kõige tõenäolisemaks konservatiivide koalitsioonipartneriks peetakse endise punkari Pawel Kukizi liikmist, mis võib küsitluste põhjal koguda viie kuni seitsme protsendi suuruse toetuse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles