Obama: Venemaal ei õnnestu pommitada endale teed rahuni Süürias

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Barack Obama ja Venemaa president Vladimir Putin
USA president Barack Obama ja Venemaa president Vladimir Putin Foto: SCANPIX

USA president Barack Obama hoiatas reedel Venemaad, et nad ei saa pommitada endale teed rahumeelse lahenduseni Süürias.

President kordas oma seisukohta, et Bashar al-Assadi vägisi võimul hoida ei õnnestu.

Rääkides pärast seda, kui Ühendriikide ja Venemaa sõjaväelased olid jõudnud esialgsele kokkuleppele õhuintsidentide vältimises Süüria kohal, lisas Obama, et strateegia osas ei ole poolte seisukohad lähenenud.

«Neil ei õnnestu pommitada endale teed rahumeelse lahenduseni Süürias,» ütles Obama ühisel pressikonverentsil Lõuna-Korea riigipea Park Geun-hyega.

Venemaa on hoogustanud oma õhurünnakuid Assadi toetuseks ja USA ametiisikute sõnul viibib Süürias ka kuni 2000 Iraani või Iraani-vahendatud sõdurit, et aidata režiimivägesid nende pealetungis Aleppole.

Obama sõnul teeb Iraan nagu Venemaagi seda, mida on teinud viimased viis aastat, ainult rohkem.

«Nende põhiline teooria, kuidas lahendada olukorda Süürias, ei ole toiminud ega hakka toimima.»

«Nende esialgne eelistus oli saata Assadile lihtsalt relvi ja raha, et ta saaks teisitõtlejad maha suruda. Kui see ei töötanud, andsid nad Hizbollah'le juhised minna neile toeks ning saatsid kohale ka oma sõjalised nõunikud, kuid see samuti ei töötanud,» lausus USA president.

«Nüüd on sekkunud venelased ning Iraan kavatseb saata kohapeale rohkem inimesi, kuid ka see ei toimi, sest nad püüavad toetada režiimi, mis valdava osa süürlaste silmis ei ole seaduslik,» sõnas Obama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles