Egiptlased hääletavad parlamendivalimistel

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hääletaja valimiskasti juures Giza piirkorras Kairos.
Hääletaja valimiskasti juures Giza piirkorras Kairos. Foto: SCANPIX

Egiptlased hääletavad täna parlamendivalimistel, mille suurfavoriitideks on president Abdel Fatah al-Sisit toetavad erakonnad.

Hääletus 596-saadikukohaga parlamenti korraldatakse kahes faasis 17.-19. oktoobril ning 2. detsembril.

Kokku oodatakse esimeses voorus valima üle 27 miljoni egiptlase pooltest Egiptuse kubernerkondadest ja teises voorus üle 28 miljoni.

Selge platvormi ja laialdase toetusega kandidaate on vähe ja suurem osa parlamenti pürgijaist on valitsusmeelsed.

Valimistes nähakse viimast sammu üleminekul demokraatiale, ehkki kriitikud väidavad, et uuest parlamendist ei saa tõenäoliselt enamat kui valitsuse kummitempel, mis tugevdab president Abdel Fattah al-Sisi võimu.

Analüütikute sõnul toetab Sisit suurem osa 5000 kandidaadist.

Islamistist presidendi Mohammed Morsi kukutanud Sisile jäetakse tõenäoliselt alles märkimisväärne võim, väitis Ahrami politoloogiakeskuse spetsialist Youssri al-Azabawi.

Võitu ennustatakse koalitsioonile Egiptuse Eest, kuhu kuuluvad liberaalsed Vaba Egiptlaste Partei ning Al-Wafd. Sisi-meelne koalitsioon on seadnud sihiks kaks kolmandikku parlamendikohtadest.

Teine suurem koalitsioon on Egiptuse Rinne, mida juhib 30 aastat Egiptuse presidendiks olnud Hosni Mubaraki endine peaminister Ahmed Shafiq ning salafistlik Al-Nuri erakond, mis samuti toetab Sisit.

Valimised oleksid pidanud toimuma 2014. aasta alguses, kuid lükkusid korduvalt edasi õiguslikel põhjustel seoses inimõigusühenduste süüdistustega Sisi režiimi repressiivsetest meetmetest islamistidest opositsiooni vastu.

Egiptuses on olnud rahutu alates Mubaraki kukutanud 2011. aasta revolutsioonist nn Araabia kevade ajal. Sisi tõukas 2013. aasta juulis võimult riigi esimese demokraatlikult valitud riigipea Morsi, kelle Moslemivennaskond kanti detsembris terrorirühmituste nimekirja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles