Obama andis korralduse astuda samme Iraani-sanktsioonide tühistamiseks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraani Aatomienergiaorganisatsiooni juht Ali Akbar Salehi pidas nädal tagasi Iraani parlamendis väga emotsionaalse kõne tuumaprogrammi piiramise osas.
Iraani Aatomienergiaorganisatsiooni juht Ali Akbar Salehi pidas nädal tagasi Iraani parlamendis väga emotsionaalse kõne tuumaprogrammi piiramise osas. Foto: SCANPIX

USA president Barack Obama andis pühapäeval valitsusele korralduse astuda vastavalt Teheraniga saavutatud tuumaleppele samme Iraani vastu kehtestatud sanktsioonide tühistamiseks.

ÜRO julgeolekunõukogu andis 90 päeva eest oma heakskiidu Iraani ja kuue suurriigi vahel sõlmitud leppele, mis kannab ametlikult nime Ühine Kõikehõlmav Tegevuskava (Joint Comprehensive Plan of Action - JCPOA).

«Annan vastavalt sellele teile korralduse võtta tarvitusele kõik vajalikud täiendavad meetmed, et vastavuses USA seadustega tagada USA poolt JCPOA-ga võetud kohustuste kiire ja tõhus täitmine,» seisab Obama märgukirjas.

Iraani parlament andis leppele heakskiidu 13. oktoobril. Seda toetas 161 seadusandjat ja vastu oli 59, 13 parlamendiliiget jäid erapooletuks. Hääletusel oli kohal 250 saadikut 290-st, mis näitab, et 17 kohal viibinud saadikut ei võtnud hääletusest osa.

14. juulil sõlmitud rahvusvaheline lepe piirab Iraani vaidlusalust tuumaprogrammi, vastutasuks lubasid suurriigid tühistada islamivabariigi suhtes kehtivad majandussanktsioonid.

Tuumaleppe peab jõustumiseks heaks kiitma ka USA kongress, kus septembris nurjus katse lepet torpedeerida. Ka Teheranis hoiatasid konservatiivsed saadikud korduvalt leppe tekstis olevate «aukude» eest ning kritiseerisid president Hassan Rouhani väidet, et parlament venitab meelega leppe heakskiitimisega.

Rouhani valitsus on kinnitanud, et läbirääkijad kaitsesid Iraani tuumaprogrammi tulevikku, tagades ühtlasi riigi majandust halvanud sanktsioonide lõpetamise.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles