Janukovõtš kaebas Ukraina inimõiguste kohtusse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viktor Janukovõts.
Viktor Janukovõts. Foto: SCANPIX

Ukraina venemeelne endine president Viktor Janukovõtš esitas eile Euroopa Inimõiguste Kohtusse hagi väidetavalt ebaõiglase kohtlemise pärast praeguse lääne toetatud valitsuse poolt.

Janukovõtši kukutamine ja põgenemine Venemaale 2014. aasta veebruaris vallandas traagilise sündmuste ahela, muu hulgas järgnesid Krimmi annekteerimine Venemaa poolt ja Kremli-meelne relvastatud mäss Ukraina separatistlikus idaosas, milles hukkus vähemalt 8000 inimest.

Strasbourgis tegutsev kohus kinnitas, et on hagi kätte saanud, kuid ei täpsustanud, kas ja millal seda üksikasjalikumalt arutama hakatakse.

Janukovõtš vallandas kolm kuud kestnud tänavaprotestid 2013.-2014. aasta talvel oma ootamatu otsusega loobuda koostööleppest Euroopa Liiduga ning suurendada selle asemel sõltuvust Venemaast.

Augustis hakkas Kiievi kohus arutama tema rolli protestimeeleavalduste viimase kolme päeva jooksul, mil hukkus üle saja inimese. Janukovõtš on eitanud korralduse andmist julgeolekujõududele tsiviilisikute pihta tuli avada. Ent samas on ta ka keeldunud kohtu istungitel osalemast ning elab Venemaa kaguosa kõrvalises piirkonnas Vene võimude valve all.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles