Tootjahinnad kukkusid viimaste aastate madalaimale tasemele

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Energiahindade langus alandab tootjahindu. Pildil Balti elektrijaam Narvas.
Energiahindade langus alandab tootjahindu. Pildil Balti elektrijaam Narvas. Foto: Peeter Langovits

Tööstustoodangu tootjahinnaindeks kukkus statistikaameti teatel septembris aastaga 2,8 protsenti, langedes kolme aasta tagusele tasemele.

Tööstustoodangu hinnaindeks oli septembris 107,23 punkti (aasta 2010 võrdlustase on 100 punkti); viimati oli indeks enam-vähem samal tasemel 2012. aasta oktoobris.

Tootjahinnaindeksit mõjutas septembris enim energia tootmine, kus hind on aastaga odavnenud koguni 15,5 protsenti. Odavnenud on ka tootmine töötlevas tööstuses, kus hinnad on langenud 1,9 protsenti. Samal ajal on nelja protsendi võrra kallinenud hinnad mäetööstuses.

Eelmise kuuga võrreldes tõusis töötleva tööstuse hinnaindeks 0,1 protsenti, energeetikas ja mäetööstuses aga hinnad langesid, vastavalt 3,6 ja 0,9 protsenti. Kogu tööstussektori tootjahinnaindeks kukkus augustiga võrreldes 0,2 protsenti.

Nii aastases kui ka kuises võrdluses on kukkunud impordi ja ekspordi hinnaindeksid. Ekspordihinnaindeks langes septembris aastaga 4,9 ja impordihinnaindeks 6,1 protsenti. Kuuga langesid indeksid vastavalt 0,1 ja 1,9 protsenti.

Augustiga võrreldes langesid septembris keskmisest enam naftasaaduste, keemiatoodete ja elektrienergia ekspordihinnad, samas tõusid jookide, rõivaesemete ja ehitusmaterjalide hinnad.

Impordihindadest enim langesid septembris naftasaaduste, elektrienergia ja keemiatoodete hinnad, samas tõusid jalatsite ja põllumajandussaaduste hinnad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles