Venemaa suureneb? Lõuna-Osseetia plaanib Venemaaga liitumise rahvahääletust

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõuna-Osseetia ja Gruusia vaheline piir
Lõuna-Osseetia ja Gruusia vaheline piir Foto: SCANPIX

Gruusiast eraldunud Lõuna-Osseetia Vabariigis plaanitakse läbi viia rahvahääletus Venemaaga liitumise küsimuses.

Lõuna-Osseetia juhtide teatel käivitati nädala alguses referendumi ettevalmistamisprotsess, edastab Reuters.

Rahvahääletuse idee kerkis esile Lõuna-Osseetia juhi Leonid Tibilovi ja Venemaa presidendi nõuniku Vladislav Surkovi kohtumisel sel esmaspäeval Lõuna-Osseetias Tshinvalis.

«Praeguses poliitilises olukorras tuleks teha valik ja selleks oleks liitumine vennaliku Venemaaga. Selle sammuga tagame oma riigi ja rahva edasikestmise,» teatas Tibilov pressikonverentsil.

Tibilovi esindaja teatel oli Venemaa presidendi nõuniku reaktsioon hääletusuudisele positiivne.

Tibilovi arvates ei kõhkle Lõuna-Osseetia elanikud selles, et Venemaaga liitumine on parim valik.

Lõuna-Osseetia võimud ei ole veel tatanud referendumi aega.

Venemaa presidendi Vladimir Putini pressiesindaja Dmitri Peskovi sõnul on Lõuna-Osseetias palju neid, kes soovivad Venemaaga liitumist.

Peskov ei soovinud kommenteerida, milline võib olla rahvahääletuse tulemus.

«Lõuna-Osseetia on iseseisev, Venemaa poolt tunnustatud riik ja meil on nendega sõlmitud diplomaatilised suhted,» teatas pressiesindaja.

Gruusiast eraldunud Lõuna-Osseetiat on seni tunnustanud lisaks Venemaale veel vaid Nicaragua, Venezuela ja Nauru.

Lääneriikide ja Venemaa suhted on kriitilised olukorra tõttu Ida-Ukrainas ja Krimmi poolasaare annekteerimise tõttu. Lääs peab Krimmis toimunud rahvahääletust, milles pooldati Venemaaga liitumist, ebaseaduslikuks.

Gruusia võimude teatel rikub Lõuna-Osseetia rahvahääletus rahvusvaheliselt sõlmitud lepinguid.

«Lõuna-Osseetias toimuv näitab, milline on Venemaa Gruusia-poliitika. Tegemist on niiöelda salavallutusplaaniga, mida serveeritakse hääletuse kujul,» sõnas Gruusia asevälisminister Gigi Gigiadze.

Lõuna-Osseetias on varasemalt kaks korda hääletatud riigi saatuse üle. 1992. aastal pooldas enamik elanikest Venemaaga liitumist, kuid 2006. aastal oli enamik iseseisvaks jäämise poolt.

Lõuna-Osseetia ja selle naabruses asuv Abhaasia eraldusid Gruusiast 1990. aastate kodusõdade järgselt. Gruusia ei ole neid iseseisvana tunnustanud.

Lõuna-Osseetia on põllumajandusala, kus elab umbes 50 000 inimest. Seal on soojad suhted Venemaaga juba nüüd näha, sest rahaks on vene rubla, on vene sõjaväebaas ja suur osa eelarverahast saadakse Venemaalt.

Lõuna-Osseetia ja Venemaa sõlmisid sel aastal kahe riigi vahelise julgeolekujõudude ja sõjaväe koostöölepingu. Lepingu kohaselt peab Venemaa juhul, kui Lõuna-Osseetiat rünnatakse, teda sõjaliselt aitama.

See sõjaline leping ärritas nii Gruusiat  kui lääneriike. Samuti teatasid USA ja NATO, et nad ei tunnusta nimetatud lepingut.

Venemaa peab nii Lõuna-Osseetiat kui Abhaasiat iseseisvaks, kuid Gruusia jaoks on need alad, mis langesid võõrvõimu alla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles